HRABRA PILOTKINJA

Vatrena Talijanka upravljala je borbenim avionima, a sada pomaže Ukrajini: ‘Pridružujem se otporu da uništim Putina‘

‘Nema opravdanja za nereagiranje‘ - poručuje Giulia Schiff, pilotkinja talijanskog borbenog aviona

Giulia Schiff

 Instagram

Giulia Schiff, pilotkinja talijanskog borbenog aviona koja je bila izbačena iz zračnih snaga, sada se pridružila Ukrajini u njihovoj borbi protiv Rusije.

"Nema opravdanja za nereagiranje. Moramo spasiti zemlju koja se ne može braniti sama kad je napadnuta od strane jedne od svjetskih sila koja ima smiješne motive", napisala je na svom Facebook profilu dan nakon što je Vladimir Putin započeo rusku invaziju na Ukrajinu.

Prije tri godine, dospjela je na naslovnice talijanskih medija kada je snimka na kojoj je kolege maltretiraju postala viralna. Schriff je tada tužila osam narednika koji su njezinom glavom udarali u krilo avioni, lupali je po stražnjici i bacili u bazen tijekom 'rituala zezanja'. Ova je 23-godišnjakinja kasnije izbačena iz zračnih snaga jer se požalila na šalu.

Sada je odlučila pomoći ukrajinskoj vojsci. To je učinio i bivši britanski vojni liječnik Jason Haigh (34), koji je dvije godine služio u Iraku, a sada se borio protiv Rusa u bitci za zračnu luku kada je uništen zrakoplov Antonov.

"Ukrajinci su se borili kao lavovi i ponosan sam što sam bio uz njih. Ono što Putin radi je terorizam. Uzalud bombardira djecu i obitelji. On je ratni zločinac", rekao je Haigh koji je u Ukrajinu odletio početkom prošlog mjeseca.

"Kad sam rekao svojim prijateljima koji mi je plan, pitali su me jesam li lud. Ja sam kvalificirani vojni medicinar i sedam sam godina radio kao privatni vojni liječnik. Htio sam otići i učiniti nešto dobro", rekao je Haigh za The Sun, a smjestio se u Kijevu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 03:44