‘ISPRIČAVAMO SE‘

Vatreno na poluotoku: Južna Koreja pokušala odgovoriti Kimu, uslijedila je velika sramota!

Južna se Koreja ispričala zbog pada rakete koji uzbunio stanovnike obalnog grada Gangneunga

Ispaljivanje balističke rakete ATACMS

 Handout/South Korean Defence Ministry

Južnokorejska i američka vojska ispalile su rakete u more, kao odgovor na sjevernokorejsko lansiranje balističkog projektila preko Japana, koje je izazvalo međunarodnu osudu, priopćio je Seul u srijedu.

Sjeverna Koreja u utorak je testirala testirala balistički projektil koji je letio najdalje do sada, preletjevši Japan prvi put u pet godina, zbog čega je stanovništvo Japana upozoreno da potraži sklonište.

Južnokorejska i američka vojska na to su reagirale lansiranjem svojih raketa, priopćio je južnokorejski združeni stožer u srijedu, dodajući da je svaka strana ispalila dvije balističke rakete kratkoga dometa ATACMS proizvedene u SAD-u.

image

Ispaljivanje balističke rakete ATACMS

Handout/South Korean Defence Ministry

Dvije su vojske zasebno potvrdile da se južnokorejska raketa Hyunmoo-2 pala srušila nakon lansiranja, ali nije bilo žrtava.

Pri padu se zapalilo raketno gorivo, ali kapsula nije eksplodirala, rekao je predstavnik južnokorejske vojske za novinsku agenciju Yonhap.

Južna se Koreja ispričala zbog pada rakete koji uzbunio stanovnike obalnog grada Gangneunga. Neki su korejski mediji izvjestili da su stanovnici tog mjesta pomislili da ih je Sjeverna Koreja napala.

Brojni stanovnici u panici su zvali gradsku upravu", izvijestio je dužnosnica gradske uprave Gangneunga. "U početku nismo znali što se događa jer od vojske nismo primili nikakvo upozorenje da se odvijaju takve vježbe", dodala je, želeći ostati anonimna.

Slike koje su se širile društvenim mrežama, a čiju autentičnost AFP nije mogao potvrditi, prikazivale su narančastu vatrenu kuglu, za koju su korisnici tvrdili da je lokalizirana u blizini zračne baze Gangneung na istočnoj obali zemlje.

Glavni stožer južnokorejske vojske rekao je da istražuje pad rakete.

Lansiranje rakete trebala je biti demonstracija snage, no završilo je sramotom.

Američki predsjednik Joe Biden i japanski premijer Fumio Kishida najoštrije su osudili sjevernokorejsko pokusno lansiranje, Europska unija nazvala ga je "bezobzirnom i namjerno provokativnom akcijom", a glavni tajnik UN-a Antonio Guterres osudio je lansiranje i rekao da se njime krše rezolucije Vijeća sigurnosti.

SAD je pozvao Vijeće sigurnosti UN-a da u srijedu održi sjednicu o Sjevernoj Koreji, ali diplomati su rekli da se Kina i Rusija protive javnoj raspravi petnaesteročlanoga tijela.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:49