PORUKE IZ KREMLJA

‘Već 2 mjeseca po cijele dane gledam rusku državnu TV. Propagandni narativ se u zadnje vrijeme drastično promijenio‘

Novinar BBC-ja Francis Sarr svakoga dana satima prati i bilježi što se događa na tri kanala ruske državne televizije

Vladimir Solovjov na ruskoj državnoj televiziji

 Not Supplied/Willwest News/Profimedia

- Voditelji Olga Skabejeva i Vladimir Solovjov nalaze se u studiju s ogromnim ekranima koji prikazuju slike navodno ubijenih ukrajinskih vojnika, dok gosti stoje u krugu. Ogromno Z - slovo koje sada simbolizira rusku invaziju - ispisano je na podu. Skabejeva se zatim sa zadovoljstvom obraća kameri: “Ukrajinci se ruše pred nama! Sve što nam naši zapadni partneri govore, priče o tome kako pobjeđuju u ratu, potpuno je jadan pokušaj podrške ukrajinskoj vojsci! - tako izgleda jedan prosječan dan na ruskoj televiziji, piše za Telegraph Francis Sarr, novinar BBC Monitoringa, odjela britanske javne radiotelevizije koji prati i izvještava o masovnim medijima diljem svijeta.

Otkako je prije više od dva mjeseca započela invazija Rusije na Ukrajinu, Sarr dubinski prati ruske medije i njihovu propagandnu mašineriju te od početka invazije svakoga dana detaljno bilježi što se zbiva na tri programa ruske državne televizije.

- Prije devet godina, kada sam počeo učiti ruski na sveučilištu, nisam čuo ni za Vladimira Solovjova ni za Olgu Skabejevu, a čije lica sada potpuno dominiraju mojim radnim vremenom. Danas svaki dan, satima i satima na tri glavna ruska kanala, slušam Skabejevu i njezine kolege koji mi govore da se sukob odvija “prema planu” i da će ruski ciljevi “demilitarizacije i denacifikacije” Ukrajine biti potpuno ostvareni - dodaje Sarr.

image

Olga Skabejeva

Not Supplied/Willwest News/Profimedia

Ali što se duže odugovlači Putinova "specijalna vojna operacija", novinar BBC-ja tvrdi kako se sve češće mogu čuti izlike zašto operacija još nije dovršena. Kaže da se Rusima poručuje da njihove trupe pokazuju suzdržanost, dok je Ukrajina više puta optužena da koristi civile kao živi štit.

Vjačeslav Nikonov, zastupnik Putinove stranke Jedinstvena Rusija, čiji je djed inače bio Staljinov ministar vanjskih poslova Vjačeslav Molotov, gledateljima vlastitog talk showa "Velika igra", neprestano tvrdi da se ruske snage ponašaju “plemenito”, nešto što “jednostavno ne postoji na Zapadu”.

Neke poruke koje je Sarr mogao čuti posebno su, kaže, zabrinjavajuće. Jedna od takvih je i ona Margarite Simonjan, čelnice državne televizije RT, koja se često pojavljuje kao gost u emisijama na ruskoj televiziji.

- Mi se borimo protiv NATO-a, velikog naoružanog protivnika! Da će ovo sve završiti nuklearnim napadom, čini mi se vjerojatnijim od nekih drugih opcija. Ovaj sukob će prerasti u nuklearni “Treći svjetski rat”, rekla je Simonjan.

Valja znati kako su i Simonjan i Skabejeva na popisu ljudi pod sankcijama EU zbog svoje uloge u potkopavanju “teritorijalnog integriteta” Ukrajine.

- Otkako je Putin došao na vlast, Kremlj je ohrabrivao javnost da ignorira ono što vlada radi i da se umjesto toga usredotoči na vlastite živote. Dugo je vladala potpuna apatija većine Rusa prema postupcima njihovih vladara. Kad god je Moskva bila optužena za zlonamjerne aktivnosti - obaranje leta MH17 2014., trovanja u Salisburyju 2018. ili nedavne zločine u gradu Buči - državna televizija ih je bombardirala dezinformacijama i teorijama zavjere - tvrdi Sarr.

image

Vladimir Solovjov

Not Supplied/Willwest News/Profimedia

No, novinar BBC-ja upozorava da se politika ruske državne televizije sada mijenja. Ona danas mobilizira stanovništvo na način koji još nije viđen u Putinovoj eri. Rusima je rečeno da se suočavaju s egzistencijalnom prijetnjom Zapada da uništi njihovu zemlju.

- Ruse se poziva da podrže svog predsjednika ili, kako ga sada nazivaju, "vrhovnog zapovjednika". Slavne osobe koje se protive ratu proglašavaju se izdajicama. Gledatelji su desenzibilizirani na nasilje koje su u Ukrajini počinili njihovi sinovi, braća i muževi, no valja znati kako se takav se proces ne odvija preko noći. Za oko 70 posto Rusa, a za koje anketari tvrde da se služe državnom televizijom kao glavnim izvorom informacija, da su Ukrajinci nacisti postala je činjenica. Još od ukrajinske proeuropske revolucije 2014. i ruske naknadne aneksije Krima, državna televizija postupno je stvarala narativ u kojem se Ukrajince prikazuje kao inferiorne - objasnio je Sarr.

Ono što novinara posebno brine jest što je shvatio kako taj narativ koji plasira ruska televizija efektno djeluje i na njegove ruske prijatelje.

- Nedavno sam primio poziv od svog prijatelja Rusa. Za vrijeme studija proveo sam godinu dana u gradu Jekaterinburgu, dva sata leta istočno od Moskve.Tamo sam upoznao Viktora (50) koji me primio u svoju obitelj. Proveo sam mnoge vikende u njegovoj dači bruseći svoj razgovorni ruski i zavolio njegov jednostavniji način života, cijepanje drva za ogrjev i traženje gljiva u obližnjoj šumi. Uvijek smo se klonili politike, ali sada me neizbježno pita kako pronalazim posao. Pokušavam odgovoriti kratkim "u redu, hvala", ali on ustraje. “Zalijepljeni smo za naš TV. Naši se dečki bore protiv nacista u Ukrajini. Ali ovdje su stvari u redu. Još ne osjećamo vaše sankcije", kaže mi uz smijeh Viktor - piše Sarr.

Novinar priznaje da tek kad se odmakne od ekrana postaje uistinu suočen s užasom patnje u Ukrajini.

- Ovo je rat koji se vodi mecima i topništvom. Ali sve je počelo prije mnogo godina, na ruskoj televiziji - zaključio je Sarr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 21:21