TIHA DIPLOMACIJA

Već je sve bilo dogovoreno s Amerikancima, a onda su Rusi postavili novi zahtjev: ‘Želimo i plaćenog ubojicu!‘

Amerikanci i Rusi u tajnosti su, od početka 2022. godine, razgovarali o razmjeni zatvorenika

Viktor Bout, Brittney Griner i Paul Whelan

 Mladen Antonov/Afp

Amerikanci i Rusi u tajnosti su, od početka 2022. godine, razgovarali o razmjeni zatvorenika, Rusa u američkom zatvoru za Amerikance u ruskim zatvorima.

Za ruskog švercera oružja Viktora Bouta, koji je osuđen na 25 godina zatvora zbog prodaje oružja kolumbijskim radikalno lijevim gerilcima, ponuđeno je dvoje Amerikanaca: odvjetnik i bivši profesionalni vojnik Paul Whelan, koji je optužen za špijunažu, te košarkašica Brittney Griner, kojoj je u e-cigareti pronađena smjesa od hašiša.

No, sada je, kako javlja CNN, FSB neslužbenim kanalima zatražio da se u zatvorsku razmjenu uključi i Vadim Krasikov. On je FSB-ov plaćeni ubojica koji je u kolovozu 2019. godine u Berlinu ubio čečenskog ratnog zapovjednika Zelimhana Hangošvilija. Krasikov, koji je u Njemačku stigao s lažnom putovnicom na ime Vadim Sokolov, ubrzo nakon ubojstava je uhićen i osuđen na doživotni zatvor.

Prema navodima CNN-a, američka strana obavijestila je Ruse da bi razmjena Krasikova mogla biti problematična jer se radi o djelu koje je počinjeno na teritoriju druge države, u ovom slučaju Njemačke, a njegova kazna nije "adekvatna" i usporediva s krimenom koji su počinili američki državljani u tom "razmjenjivačkom paketu". Osim toga, Nijemci navodno takvu mogućnost ne razmatraju kao ozbiljnu i moguću varijantu. Unatoč takvoj reakciji Berlina, CNN javlja kako je američki predsjednik Joe Biden svejedno poslao upit u vezi s tim.

image

Antony Blinken

Drew Angerer/Afp

Pretpostavlja se da su Rusi namjerno u posljednji čas zatražili da se Krasikov "priloži" uz Viktora Bouta kako bi dobili na vremenu. Naime, suđenje američkoj košarkašici traje i očekuje se maksimalna kazna od deset godina kako bi se onda moglo time trgovati te izvući i Krasikova. Brittney Griner uhićena je na moskovskom aerodromu Šeremetjevo 17. veljače, samo tjedan dana prije početka ruske invazije na Ukrajinu. O toj razmjeni razgovarali su američki državni tajnik Antony Blinken i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, ali niti jedan nije otkrio detalje tog dogovora. No, ruski mediji navode da treba nastaviti s "tihom diplomacijom" te da ne treba sve razglašavati.

Pretpostavlja se da američka i ruska strana cijelo vrijeme imaju otvoren diplomatski kanal, od početka agresije na Ukrajinu, te da se najvjerojatnije dogovaraju i oko pitanja okončanja rata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 20:13