PROPALI PODUZETNIK

Već mjesecima pokušavaju pronaći osramoćenog kripto-kralja: ‘Vjerujemo da se skriva u Srbiji!‘

Kwon je optužen za prijevaru i kršenje zakona o tržištu kapitala nakon kolapsa njegovih terraUSD i luna kripto kovanica

Policija u Seoulu; ilustracija

 Robert Paul Van Beets/Alamy/Alamy/Profimedia/Robert Paul Van Beets/alamy/alamy/profimedia

Južnokorejski tužitelji vjeruju da se Do Kwon, propali poduzetnik koji stoji iza 40 milijardi dolara vrijedne propasti terraUSD-a i Luna tokena, skriva u Srbiji dok nastavljaju svoju višemjesečnu globalnu potragu za osramoćenim kripto kraljem, piše Financial Times.

Oni sada traže suradnju sa srpskim vlastima kako bi ga locirali i pritvorili, izvijestili su iz Uredu tužitelja južnog okruga Seula koji istražuje kolaps Kwonovog operatera kriptovaluta Terraform Labs.

Kwon je optužen za prijevaru i kršenje zakona o tržištu kapitala u svojoj zemlji nakon kolapsa njegovih terraUSD i luna kripto kovanica u svibnju.

Tužitelji su u listopadu rekli da je otišao u nepoznatu zemlju preko Dubaija nakon što je napustio Singapur, gdje je bilo sjedište Terraforma. Južna Koreja poništila je Kwonovu putovnicu u studenom.

Interpol je na zahtjev Seoula izdao crvenu tjeralicu protiv Kwona. Južna Koreja nema ugovor o izručenju sa Srbijom, ali su obje zemlje pristupile Europskoj konvenciji o izručenju.

Ulagači su pokrenuli zajedničke tužbe protiv Kwona u Singapuru i SAD-u. Kwon je zanijekao bilo kakvu krivnju iako se ispričao žrtvama kolapsa njegovog blockchain sustava. Tvrdio je da južnokorejske optužbe protiv njega nisu "legitimne" i da su "politički motivirane".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 05:09