NAKON GODINU DANA

Većina Britanaca koji su glasali za Brexit nezadovoljno: ‘Prošli smo gore nego što smo očekivali‘

Od onih koji su glasali za ostanak u EU, 86 posto je reklo da je sve prošlo gore nego što su očekivali

Britanski premijer Boris Johnson

 Leon Neal/AFP

Godinu dana nakon izlaska iz Europske unije, više od 60 posto pristaša Brexita sada negativno gleda na Brexit.

Čak 42 posto izvornih zagovornika Brexita nezadovoljno je posljedicama izlaska Britanije iz EU, objavio je britanski The Observer. Prema anketi koju je institut za istraživanje javnog mnijenja Opinium napravio za taj list, više od 60 posto britanskih birača vjeruje da je Brexit prošao loše, ili gore nego što se očekivalo.

Od onih koji su na referendumu 2016. glasali za napuštanje Europske unije, 42 posto ima negativno mišljenje o dosadašnjem tijeku Brexita. Osim toga, 26 posto pristaša Brexita reklo je da je sve prošlo gore nego što su očekivali, dok je samo 16 posto onih koji su glasali za Brexit reklo da su očekivali da će stvari krenuti loše, i da su bili u pravu.

Od onih koji su glasali za ostanak u EU, 86 posto je reklo da je sve prošlo gore nego što su očekivali.

Dosad su većinom pristaše Brexita izjavljivale da stvari idu dobro, dok su protivnici izlaska to kritizirali. No sada sve više pristaša Brexita priznaje da stvari idu loše ili barem gore nego što su očekivali.

Samo 17 posto pristaša Brexita reklo je da su očekivali da će biti dobro, i misle da je to tako uistinu.

Velika Britanija je na referendumu 23. lipnja 2016. odlučila s 52 posto glasova o izlasku iz EU. Time su Britanci postali prva zemlja koja je napustila Europsku uniju nakon više od 40 godina članstva. Stvarni izlazak pao je na 31. siječnja 2020.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. rujan 2023 01:40