NAJNOVIJA ANKETA

Većina Katalonaca je protiv samostalnosti: Njih 52% smatra da trebaju ostati dijelom Španjolske

Na regionalnim izborima 14. veljače većinu mjesta u parlamentu u Barceloni osvojile su tri stranke koje zagovaraju samostalnost
Katalonija
 Pau Barrena/AFP

Većina Katalonaca želi da Katalonija ostane dijelom Španjolske, pokazuje anketa koju su u ponedjeljak objavile katalonske novine La Vanguardia.

Oko 52 posto Katalonaca bi na potencijalnom referendumu glasalo da ta autonomna pokrajina na sjeveroistoku ostane dijelom Španjolske dok bi njih 42 posto podržalo osamostaljenje.

Anketu je izradila kuća za istraživanje javnog mišljenja GAD3 za novine La Vanguardia na uzorku od 800 ispitanika 11. i 12. svibnja.

Na regionalnim izborima održanima 14. veljače većinu mjesta u parlamentu u Barceloni osvojile su tri stranke koje zagovaraju samostalnost i uspostavu republike Katalonije no zbog neslaganja dviju najvećih, Zajedno za Kataloniju (JxCAT) i Katalonske republikanske ljevice (ERC), još uvijek nije oformljena vlada.

Krajnji rok za dogovor je 26. svibnja jer će u protivnom biti održani novi izbori.

"Riječ je o borbi za fotelje", rekla je Mieria Vehi, glasnogovornica antikapitalističkog CUP-a, najmanje od triju stranaka koje zagovaraju odcjepljenje od Španjolske u izjavi za španjolsku televiziju RTVE.

Brojni birači nisu izašli na izbore u veljači u toj industrijski i turistički bogatoj pokrajini sa 7,5 milijuna stanovnika. Na biralištima je bilo 53,4 posto glasača dok ih je 2017. godine izašlo rekordnih 82 posto.

U nedjelju su udruge koje podržavaju samostalnost organizirale prosvjed ispred zgrade vlade u Barceloni poručivši političkim strankama da će izgubiti njihovu potporu ako se ne dogovore oko formiranja vlade.

U ponedjeljak su stranke JxCAT i ERC, dvije ideološki različite stranke, izvijestile kako su postigle sporazum pa se u nadolazećim danima očekuje izglasavanje vlade u regionalnom parlamentu.

Među tim strankama nema suglasnosti oko daljnjih koraka nakon što su 2017. godine provele referendum o samostalnosti kojeg je prethodno bio zabranio španjolski Ustavni sud, a nakon kojega su organizatori osuđeni na zatvorske kazne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 15:15