POKAZALA ANKETA

Većina republikanaca, njih 55 posto, prvi put podržala istospolne brakove

Republikanska stranka je povijesno bila više društveno konzervativna i manje voljna podržati napredak LGBT+ prava
 Josh Edelson/AFP

Većina republikanaca u SAD-u prvi put je podržala istospolne brakove, otkrila je anketa Gallupa objavljena u srijedu, dok rekordnih 70 posto ispitanika podupiru gay vjenčanja.

Istraživanje pokazuje značajan porast u podršci istospolnim brakovima od 2015. godine, nakon što su legalizirani u zemlji poslije presude Vrhovnog suda, kad je 60 posto Amerikanaca reklo Gallupu da podržava istospolne brakove.

U to vrijeme Gallupova anketa zabilježila je da 37 posto republikanaca podržava istospolna vjenčanja, što je brojka koja je sad narasla na 55 posto.

"Jedan od najzanimljivijih trendova našeg istraživanja je to da Amerikanci mogu promijeniti svoje poglede po pitanju nečega u prilično kratkom periodu", rekao je analitičar Gallupa, Justin McCarthy.

"A sad vidimo republikance kako većinski prvi put izražavaju podršku".

Republikanska stranka je povijesno bila više društveno konzervativna i manje voljna podržati napredak LGBT+ prava, dok je transrodnom osoblju pod Trumpovom administracijom bilo zabranjeno stupanje u američku vojsku.

Prema skupini koja zagovara LGBT+ prava, Human Rights Campaign, 29 zemalja u svijetu, uključujući Norvešku, Portugal i Južnoafričku Republiku, legaliziralo je istospolne brakove.

Čileanski predsjednik Sebastian Pinera ovaj mjesec je rekao da će ubrzati zakon o istospolnim brakovima koji godinama stoji u prikrajku kod ove povijesno konzervativne južnoameričke nacije, unatoč tome što su 2015. godine priznate istospolne civilne zajednice.

O zakonodavstvu se po tome pitanju također raspravlja u Japanu, Litvi i Tajlandu.

Anketa Gallupa također je otkrila generacijsku podjelu prema LGBT+ problematici, sa starijima koji imaju konzervativnije poglede od mlađih ili sredovječnih.

Podrška istospolnim brakovima iznosila je 84 posto među onima između 18 i 34 godine, 72 posto među ispitanicima između 35 i 54 godine te 60 posto među onima iznad 55 godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. siječanj 2023 18:53