PROTIV LOCKDOWNA

Većina Slovenaca za strože restrikcije za necijepljene: ‘Epidemiološka situacija je odraz egoizma‘

Za potpuni ‘lockdown‘ koji bi vrijedio za sve bio bi tek svaki peti Slovenac, odnosno 20 posto sudionika ispitivanja

Kampanja cijepljenja u Sloveniji

 Sopa Images/Ddp Usa/Profimedia

Većina Slovenaca podržala bi odluku da se zbog teške epidemiološke situacije u zemlji uvedu restrikcije za sve koji nisu cijepljeni ili preboljeli covid-19, ali su izrazito protiv 'lockdowna' za sve, pokazala je anketa ljubljanskog lista "Dnevnik".

Da bi podržale odluku vlade o tzv. PC uvjetu, odnosno da oni koji su preboljeli covid i koji su cijepljeni mogu odlaziti na posao i druge aktivnosti, što oni koji su samo testirani više ne bi mogli, navelo je 60 posto sudionika ankete.

Za potpuni 'lockdown' koji bi vrijedio za sve bio bi tek svaki peti Slovenac, dakle 20 posto sudionika ispitivanja.

PC uvjet vlada je prošli mjesec propisala za rad u državnoj upravi, no odluku je privremeno suspendirao ustavni sud. Takvom rješenju u državnoj upravi sklon je i premijer Janez Janša, no ima i dosta otpora, pa i stručnih mišljenja kako to ne bi riješilo problem eksponencijalnog rasta zaraza u četvrtom valu epidemije.

Infektologinja: Lockdown za necijepljenje izazvao bi otpor

Lockdown koji bi vrijedio samo za necijepljene imao bi malo smisla jer bi naišao na još veći otpor u javnosti nego što je to sada slučaj, premda bi možda izazvao povećan interes za cijepljenje, ocijenila je glavna infektologinja Bojana Beović, dodavši kako je potrebno donositi izbalansirane mjere koje će se i primjenjivati.

Epidemiologinja Mateja Logar, koja vodi vladinu stručnu skupinu za covid-19, komentirala je u utorak na Twitteru trenutačnu epidemiološku situaciju u zemlji, upozorivši da je potrebna veća solidarnost u društvu kako bi se stanje popravilo.

"Trenutna epidemiološka situacija u Sloveniji je odraz krajnjeg egoizma. Mjere su nam dobre i prave sve dok ih se ne moramo pridržavati i provoditi ih. Nažalost, vremena više nema i svi moramo dati svoj doprinos ako želimo da se stanje popravi, da škole ostanu otvorene i da zdravstveni sustav ne doživi slom", napisala je Logar.

Loši trendovi iz zadnjih tjedana u Sloveniji se nastavljaju pa je u zadnja 24 sata sa 7643 testiranja bilo potvrđeno 3763 novozaraženih ili 49,2 posto pozitivnih nalaza među testiranima, a umrlo je još pet oboljelih od covida-19.

U bolnicama je po novim podacima 1.074 covid pacijenata, od čega njih 229 na intenzivnim odjelima, prema zadnjim podacima ministarstva zdravstva. Očekuje se da će hospitalizacije rasti i nakon sredine idućeg tjedna kad bi mogao biti dosegnut "plato" četvrtog epidemijskog vala te dosegnuti vrh početkom prosinca.

U planu i traženje pomoći drugih država

Manje bolnice su, kako je rekao državni tajnik u ministarstvu zdravstva i koordinator za bolnice u sadašnjoj zdravstvenoj krizi Robert Carotta za Slovensku televiziju, već sada na maksimumu mogućih kapaciteta, a cijelom zdravstvenom sustavu prijeti situacija da se operacijski blokovi i dvorane "pretvore u intenzivne jedinice", kad bi se izvodili samo najurgentniji zahvati.

Ministarstvo zdravstva ima plan da u takvoj situaciji zatraži pomoć drugih država, bilo slanjem covid pacijenata u inozemstvo ili traženjem pomoći u medicinskom kadru.

Carotta je skloniji potonjoj mogućnosti s obzirom na rizike i opasnosti transporta intubiranog pacijenta kilometrima daleko.

Zbog nedostatka osposobljenog zdravstvenog kadra u bolnicama, posebno za njegu bolesnika na intenzivnim covid odjelima, u sadašnju kriznu epidemiološku situaciju u Sloveniji uključila se i zdravstvena služba vojske, ali i studenti medicine i zdravstvene njege.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 12:08