SMRT U BOMBAŠKOM NAPADU

Većini ubijenih vojnika bilo je tek 20 godina, jedan je trebao postati otac: ‘U rat šalju djecu!‘

Obitelji stradalih frustrirano govore neuspješnom planiranju i lošem vodstvu koji su doveli do smrti njihovih najmilijih
 Društvene mreže

U stravičnom napadu koji se u četvrtak dogodio u Kabulu bombaš samoubojica odnio je živote 13 američkih vojnika. Svi su sada identificirani, a posljednje fotografije pokazuju jednu stradalu vojnikinju kako ispraćuje u avion ljude koji čekaju na evakuaciju, samo par dana prije krvave eksplozije.

U samoubilačkom napadu pripadnika ekstremističke skupine ISIS-K ubijeni su vojni medicinar Max Soviak (20), stožerni narednik Ryan Knauss (23) te marinci Hunter Lopez (22), Rylee McCollum (20), David Lee Espinoza (20), Kareem Nikoui (20), Jared Schmitz (20), Daegan Page (23), Taylor Hoover (31), Humberto Sanchez (22), Johanny Rosario (25), Dylan Merola (20) i Nicole Gee (23).

Narednica Gee samo nekoliko dana prije stajala je u gužvi kontrolne točke u zračnoj luci Hamid Karzai u Kabulu i čekala da se Afganistanci ukrcaju na C-17 Globemaster. Na drugoj fotografiji objavljenoj na društvenim mrežama drži u rukama bebu iz Afganistana.

Obitelji stradalih frustrirano govore o neuspješnom planiranju i lošem vodstvu koji su doveli do smrti njihovih najmilijih.

Od trinaestero ubijenih vojnika šestero je imalo tek 20 godina.

Maxton Soviak (20) iz Ohia na svom Instagramu je uz fotografiju s kolegama napisao: 'Ili ćeš ubiti ili ćeš biti ubijen. Potrudit ću se da budem na strani koja će ubiti.'

Njegova sestra nakon bratove smrti napisala je kako je bio predivan i inteligentan. - Bio je je*** medicinar, bio je tamo da pomogne ljudima i više ga nema. Moja obitelj više nikad neće biti ista. Bio je samo dijete. Šaljemo djecu tamo da umru - poručila je.

U napadu je život izgubio još jedan dvadesetogodišnjak, Rylee McCollum.

Njegov otac kazao je da krivi predsjednika Joea Bidena zbog pogrešnog rukovanja povlačenjem.

- Izgubio sam sina, no tamo još ima marinaca. Strahujem od onoga što bi se moglo tek dogoditi i što će nam se ispriječiti na put.

I njegov trener hrvanja i obiteljski prijatelj kaže kako je ljutit na Bidenovu administraciju te krivi Bijelu kuću jer je stavila vojnike u nezavidnu situaciju.

- Mislim da je krivo upravljano sa svake razine. Samo se nadam da ovo neće biti zaboravljeno - poručio je Ben Arlotta.

McCollum je trebao postati otac, a prije nego li je otišao u Afganistan u travnju se uslikao sa svojom trudnom suprugom.

- Trebao je postati otac, dijete se treba roditi za tri tjedna. Čitav život htio je biti marinac. Odmalena je hodao s puškom i u čizmama. Rekao je da će biti profesor povijesti i trener hrvanja kad odsluži svojoj zemlji - kazala je njegova sestra.

U međuvremenu je SAD pokrenuo napad bespilotnim letjelicama u istočnom Afganistanu protiv Islamske države, organizatora napada u kojem je život izgubilo najmanje 170 ljudi.

Otac Kareema Nikouija koji je u Afganistan poslan kao administrativni radnik kazao je kako je bijesan zbog uvjeta u kojima marinci tamo rade, te je situaciju na aerodromu prozvao lakom metom za napadače.

- Ja sam stolar i nikad nisam služio vojsku, no čak i ja vidim da se radi o opasnoj situaciji. Kaotično je i neisplanirano - kazao je o evakuaciji desetaka tisuća Afganistanaca koju nadgleda američka vojska pa dodao:

- Poslali su mog sina tamo i pustili talibanima da pružaju sigurnost. Krivim naše vojne zapovjednike. Biden mu je okrenuo leđa, o tome se radi - zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 11:26