PRODUŽENJE ROKA?

VELEPOSLANICI EUROPSKE UNIJE RAZMATRAJU ODGODU BREXITA Istovremeno, Boris Johnson se prvi put ogradio od svog obećanja i predložio prijevremene izbore

 
Boris Johnson
 Parliament TV / REUTERS

Veleposlanici Europske unije trebali bi u petak razmotriti koliku će odgodu Brexita ponuditi Britaniji nakon što je premijer Boris Johnson predložio prijevremene izbore u prosincu.

Predstavnici 27 zemalja članica EU-a sastali su se u srijedu, ali nisu donijeli odluku o produženju roka za Brexit iako su se složili da je to potrebno kako bi se prevladao zastoj u Londonu, rekli su diplomati u Bruxellesu.

Britanski premijer Boris Johnson dogovorio je sporazum s Bruxellesom prošli tjedan, ali ga britanski parlament nije ratificirao te je bio primoran, mimo svoje volje, zatražiti odgodu od predviđenog izlaska 31. listopada. Britanski zastupnici načelno su prihvatili sporazum, ali su odbacili kratak rok britanskog premijera Borisa Johnsona.

Sada je za EU glavno pitanje trajanje odgode. Francuska je predložila da ona bude kratka, dok je Njemačka među zemljama koje zagovaraju tromjesečno produženje koje je formalno zatražila britanska vlada, s opcijom da se ona okonča ranije ako parlament prije ratificira sporazum.

Ne zna se hoće li veleposlanici EU-a donijeti odluku u petak. Bilo kakav zahtjev za odgodom moraju službeno odobriti svi čelnici EU-a.

Johnson se u četvrtak založio za parlamentarne izbore 12. prosinca te je po prvi put odustao od svog obećanja o napuštanju EU-a 31. listopada sa ili bez sporazuma.

Ovo je njegov treći pokušaj raspisivanja prijevremenih izbora. Prethodni pokušaji bili su neuspješni jer nije skupio većinu u parlamentu potrebnu za raspisivanje izbora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. veljača 2021 23:54