SASTANAK IZA ZATVORENIH VRATA

Veleposlanici iz EU od članova Predsjedništva BiH traže bržu provedbu reformi

Johann Sattler
 Screenshot: Youtube

Veleposlanici država-članica Europske unije akreditirani u BiH zatražili su u ponedjeljak u Sarajevu od članova Predsjedništva BiH dodatne napore kako bi se nastavio proces približavanja te zemlje EU kroz provedbu ranije definiranih reformi, priopćeno je nakon sastanka iza zatvorenih vrata.

"Uoči summita EU-zapadni Balkan, koji će se održati u Zagrebu u svibnju 2020., vlasti BiH trebale bi iskoristiti priliku i pokazati spremnost da unaprijede život građana i poduzmu istinske napore na pomirenju i prevladavanju naslijeđa prošlosti kao neizbježnog dijela procesa pristupanja EU. Uspjeh u ovom pothvatu važan je kako za Bosnu i Hercegovinu tako i za cijelu Europu", stoji u priopćenju objavljenom nakon sastanka veleposlanika država-članica EU, šefa delegacije EU u BiH Johanna Sattlera i članova bosanskohercegovačkog državnog vrha.

Europski su veleposlanici podsjetili kako je Europska komisija u svom mišljenju o napretku BiH iz prošle godine jasno utvrdila četrnaest područja u kojima je nužno provesti reforme od zakonskih, političkih, gospodarskih do socijalnih.

Istaknuli su kako je pritom posebice važno osigurati demokratske uvjete za provedbu izbora u BiH.

"Prvi ključni prioritet iz mišljenja utvrđuje potrebu da se osigura provedba izbora u skladu s europskim standardima. Očekujemo da se lokalni izbori nesmetano održe ove godine, uključujući i Mostar, kao i poboljšanja demokratskih procesa i izbornih standarda", stoji u priopćenju.

HDZ BiH i Stranka demokratske akcije (SDA) već tjednima na razini stručnjaka pregovaraju o mogućim modelima za provedbu lokalnih izbora u Mostaru, kojih tamo nije bilo već deset godina. Paralelno s tim vode se razgovori i o mogućim izmjenama izbornog zakonodavstva kako bi se provele presude Europskog suda za ljudska prava kojima se traži ukidanje diskriminacije u izbornom procesu temeljem etničke pripadnosti ili mjesta prebivališta ali i osigurao izbor legitimnih predstavnika naroda u zakonodavnim tijelima.

Veleposlanici država-članica EU prenijeli su članovima Predsjedništva BiH kako Unija ostaje spremna podržati vlasti BiH u svim reformama koje poduzimaju kako bi modernizirali zemlju i njenu sposobnost da preuzme obveze koje proistječu iz mogućeg članstva u EU.

BiH je uz Kosovo jedina država zapadnog Balkana koja još nema status kandidata za članstvo u EU.

Zahtjev za odobravanje tog statusa podnijela je još 2016., no Europska komisija do danas na to nije pozitivno odgovorila ocijenivši kako se u BiH ne provode nužne reforme, što blokira nastavak europskih integracija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 12:13