KANDIDAT ZA ČLANSTVO

Veleposlanik EU u BiH: Rano je za slavlje, treba pričekati odluku Europskog vijeća, no izgledi su dobri

Prošle godine rasprava o BiH na Europskom vijeću trajala puna tri sata pa je na temelju tog iskustva još rano proglašavati bilo što završenim

Zastava BiH i Europske unije

 Dursun Aydemir/afp/Anadolu Agency Via Afp

Veleposlanik Europske unije u BiH Johan Sattler upozorio je u utorak kako je još rano proglasiti kako je ta zemlja stekla status kandidatkinje za članstvo u Uniji istaknuvši kako valja pričekati da o tome u četvrtak konačnu odluku donese Europsko vijeće.

"Izgledi su dobri no pričekajmo još. Slavlje treba početi tek kada sve bude završeno i riješeno u četvrtak", kazao je Sattler novinarima u Sarajevu komentirajući očekivanja da Europsko vijeće koje će zasjedati na razini šefova država ili vlada da konačnu suglasnost na preporuku Europske komisije da se BiH odobri status države kandidata za članstvo u EU.

Podsjetio je kako je u lipnju prošle godine rasprava o BiH na Europskom vijeću trajala puna tri sata pa je na temelju tog iskustva još rano proglašavati bilo što završenim.

Europska komisija u listopadu je preporučila da se BiH proglasi kandidatkinjom za članstvo u Uniji unatoč činjenici da ta zemlja do danas nije ispunila gotovo niti jedan preduvjet za to koji je definiran još 2019. godine kada je utvrđeno 14 reformskih prioriteta.

Dužnosnici EU od listopada su slali proturječne poruke o tome je li preporuka Komisija bezuvjetna jer je u odluci stajalo kako se od BiH i dalje očekuje da napravi barem dio svog posla, primjerice da ubrzano formira novu vlast na temelju rezultata izbora provedenih 2. listopada.

Kao jedan od kriterija za odobravanje kandidatskog statusa spomenuta je i potreba da vlast na odlasku koja je sada u tehničkom mandatu radi na usvajanju barem nekih od zakona na kojima je ranije inzistirala Europska komisija poput onog o sprječavanju sukobu interesa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:49