NIJEKANJE GENOCIDA

Veleposlanstvo SAD-a poručilo Dodiku: Izjavama o Srebrenici stavlja Republiku Srpsku ‘pod hipoteku‘

Dodik je odmah odgovorio porukom kako sudske presude za njega nisu i konačna istina

Milorad Dodik

 Antonio Balic/Cropix

Američko veleposlanstvo u BiH upozorilo je u subotu čelnika bosanskih Srba Milorada Dodika da svojim postupcima i izjavama "stavlja pod hipoteku" Republiku Srpsku a sam sebe sramoti kada kaže da u Srebrenici nije bilo genocida.

Dodik je u ovom tjednu u nekoliko odvojenih izjava ponavljao svoje stare tvrdnje kako u Srebrenici nije bilo genocida nad Bošnjacima 1995. godine, a čak je i novoizabranog predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića napao zbog toga što je kazao kako je jasno da je genocid počinjen i da o tome nema nikakvih dvojbi.

Dodiku je ta izjava bila dostatna da Milatovića proglasi "antisrbinom koji se dodvorava Sarajevu".

Iz veleposlanstva SAD-a reagirali su posebnom izjavom u kojoj su naveli kako su presude međunarodnih sudova o srebreničkom genocidu temeljene na forenzičkim i drugim dokazima,

"Elementi vojske Republike Srpske, pod zapovjedništvom Ratka Mladića i političkom direktivom Radovana Karadžića, počinili su genocid, oni su ratni zločinci", stoji u izjavi u kojoj dodaju kako nijekanje genocida, kako to čini Dodik, ne može promijeniti činjenice.

Ti su istupi, kako navode, pokušaj da se skrene pozornost s trenutne kampanje oduzimanja temeljnih sloboda ljudima koji žive u Republici Srpskoj, od neuspjeha u rješavanju svakodnevnih pitanja koja najviše zabrinjavaju stanovnike tog entiteta, kao što su rastuće cijene, i od neodgovornog javnog zaduživanja koje stavlja budućnost Republike Srpske pod hipoteku.

Iz veleposlanstva SAD-a su naveli kako Dodika ne mogu spriječiti da se na taj način sramoti, ali će na njegove istupe reagirati te istodobno raditi u interesu svih građana BiH.

Dodik je odmah odgovorio porukom kako sudske presude za njega nisu i konačna istina, a da je američko veleposlanstvo svojom reakcijom dokazalo kako SAD nije prijatelj Srbima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 17:56