VALENTIN INZKO

‘Veličanju krvnika mora se stati na kraj. Dvometarski mural u Foči sledio mi je krv u žilama‘

Visoki predstavnik za BiH upozorio je kako se veličanje osoba osuđenih za ratne zločine u toj zemlji pretvorilo u ‘neku vrstu uobičajene aktivnosti‘
Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko
 Samir Yordamovic

Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Valentin Inzko upozorio je u utorak kako se veličanje osoba osuđenih za ratne zločine u toj zemlji pretvorilo u neku vrstu uobičajene aktivnosti na koju gotovo da nitko više ne reagira.

U posebnoj izjavi koju su prenijeli mediji u BiH, Inzko je istaknuo kako je zbog te činjenice prisiljen pozvati sve u zemlji i inozemstvu da se tome suprotstave i barem na taj način zaštite žrtve ratnih zločina i njihovo dostojanstvo ali i osiguraju proces pomirenja bez čega je nezamisliv status kandidata jedne države za članstvo u Europskoj uniji.

“Današnja situacija toliko je sramotna da bismo mogli napraviti ‘turističku’ mapu gradova u Bosni i Hercegovini s muralima ratnih zločinaca", poručio je Inzko, ukazujući pritom posebice na slučaj Foče, grada u istočnoj Bosni, gdje su tijekom rata počinjeni stravični zločini nad Bošnjacima.

Neposredno prije nego što je bivši zapovjednik vojske bosanskih Srba Ratko Mladić u lipnju pravomoćno osuđen na doživotni zatvor zbog odgovornosti za ratne zločine, u Foči je na pročelju jedne od najvećih zgrada u tom gradu osvanuo veliki mural kojim se slavilo tog zločinca.

Kako je to bila tek jedna u nizu sličnih provokacija Inzko je ovaj grad označio "prvakom" u širenju zlokobnih poruka mržnje i straha ali je istaknuo kako diljem Republike Srpske postoji veliki broj ulica i trgova koji nose imena po osuđenim ratnim zločincima ali i po onima koji su uspjeli pobjeći od ruke pravde no čiji su zločini neporecivi i dokumentirani.

Inzko je dodatno upozorio kako je nedopustivo da se u RS-u i dalje niječe genocid u Srebrenici te relativiziraju povijesne činjenice dok cijeli svijet, od Kanade do Australije i Hrvatskog sabora obilježava 26. obljetnicu tog zločina u kojemu je pobijeno više od sedam tisuća bošnjačkih muškaraca i dječaka.

Samo dan prije Inzkove izjave aktualni predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik ponovo je zanijekao kako je u Srebrenici počinjen genocid.

On je na konferenciji za novare u Istočnom Sarajevu ustvrdio kako je "znanstveno dokazano" da u Srebrenici nije ubijeno osam tisuća nego tri i pol tisuće Bošnjaka.

"Meni je i zamjenik pomoćnika američkog državnog tajnika Matthew Palmer govorio kako je za njih neprihvatljivo da mi govorimo da nije bilo genocida u Srebrenici. Ja sam mu rekao da nije bilo genocida i da mi neće to zabraniti", kazao je Dodik dodajući kako je zbog toga spreman i na nove američke sankcije.

image
Ratko Mladić
Jerry Lampen/AFP

Na Dodikove konstatacije kao i na nekažnjeno i već uobičajeno iscrtavanje murala poput onoga u Foči Inzko je odgovorio porukom kako je to samo dokaz da u BiH nema trajnog mira kao preduvjeta zatvaranja Ureda visokog predstavnika (OHR) na čemu inzistiraju baš iz RS.

"Mogu li se održavati komemoracije za srebreničke žrtve diljem svijeta dok se njihov krvnik slavi u BiH, isti onaj krvnik koji svojim dvometarskim muralom ledi krv u žilama svake normalne osobe, uključujući visokog predstavnika. Tko će se vratiti u taj grad (Foču) pod takvim uvjetima", postavio je pitanje Inzko koji potkraj mjeseca napušta dužnost u BiH i prepušta je njemačkom političaru Christianu Schmidtu.

U jednoj od svojih posljednjih poruka u sadašnjoj ulozi pozvao je međunarodnu zajednicu da što prije razmotri mjere kojima će se onemogućiti veličanje ratnih zločinaca a one koji to čine suočiti s odgovornošću kakva bi ih čekala u bilo kojoj zemlji civiliziranog svijeta.

"Veličanje ratnih zločinaca je neprihvatljivo u civiliziranom svijetu i to mora imati posljedice", kazao je Inzko.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. travanj 2024 00:20