NAJVEĆE SVJETSKO GOSPODARSTVO

VELIK BROJ OTKAZA U SAD-u U tjedan dana broj nezaposlenih porastao za još tri milijuna, građani podnose zahtjeve za isplatu naknade za nezaposlenost

 Tatyana Aksenova / Alamy / Alamy / Profimedia

Gotovo tri milijuna Amerikanaca podnijelo je u prošlom tjednu zahtjeve za isplatu naknade za nezaposlenost, objavila je u četvrtak američka vlada.

U prošlom tjednu 2,98 milijuna građana podnijelo je zahtjeve za isplatom te naknade, pokazuju najnoviji podaci ministarstva rada.

Iako je zahtjeva manje nego u tjednu ranije, kada ih je predano 3,18 milijuna, brojka je i dalje jako velika, konstatira Reuters.

To pokazuje da otkazi zahvaćaju sve više segmenata u gospodarstvu, uključujući administrativne poslove i općenito bolje plaćene poslove koji zahtijevaju veći stupanj obrazovanja i stručnosti.

Broj zahtjeva smanjio se ipak šesti tjedan zaredom a najvišu razinu dosegnuo je u zadnjem tjednu ožujka kada je podneseno 6,87 milijuna zahtjeva, podsjeća Reuters.

Najnovije brojke podupiru očekivanja ekonomista da će i u svibnju, treći mjesec zaredom, najveće svjetsko gospodarstvo izgubiti ogroman broj radnih mjesta. U travnju američki poslodavci ugasili su ih čak 20,5 milijuna, najviše od Velike gospodarske krize iz 1930-ih godina.

U srijedu je predsjednik američke središnje banke Fed Jerome Powell upozorio na moguće dulje razdoblje slabog gospodarskog rasta i stagnaciju primanja, podsjeća Reuters.

Pored gašenja poslova u industriji i onih koja nisu bila pogođena na početku karantene, ekonomisti povećani broj zahtjeva za isplatom naknada za nezaposlene pripisuju i rješavanju zaostalih zahtjeva.

Iako se mnogi dijelovi SAD-a polagano otvaraju i tijela lokalne i mjesne uprave predstavljaju planove o pokretanju gospodarstva, kompanije i tvornice rade znatno ispod kapaciteta a strahuje se i od drugog vala epidemije.

Stoga ekonomisti ne očekuju dramatično poboljšanje situacije na tržištu rada, napominje Reuters.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 12:08