KRAJ PREGOVORA

Velik dan za hrvatsku manjinu: Demokratski savez Hrvata ulazi u gradsku vlast u Novom Sadu

Na mjesto posebnog savjetnika gradonačelnika Novog Sada za pitanja hrvatske zajednice predložena je pravnica Ankica Jukić-Mandić
Novi Sad
 David Forman/Imagesource/Profimedia

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV) ulazi u strukture gradske vlasti u Novome Sadu, priopćila je u utorak ta stranka navodeći kako će njihovih sedam predstavnika biti uključeno u radna tijela glavnog grada Vojvodine u kojemu je na vlasti Srpska napredna stranka (SNS).

Na mjesto posebnog savjetnika gradonačelnika Grada Novog Sada Miloša Vučevića za pitanja hrvatske zajednice predložena je diplomirana pravnica Ankica Jukić-Mandić, a za mjesto pomoćnika načelnika jedne od gradskih uprava Goran Krnčević, odvjetnik iz Novog Sada.

Još je pet predstavnika DSHV-a predloženo za mjesta u radnim tijelima Skupštine Grada Novog Sada.

Odluka o prihvaćanju sudjelovanja predstavnika stranke u institucijama gradskih vlasti Novoga Sada usvojena je na sastanku Mjesne organizacije DSHV-a.

Pregovori o uključivanju hrvatske manjine u gradska tijela glavnog grada Vojvodine počeli su u studenom 2019., a ubrzani su poslije nedavnog obećanja predsjednika Srbije o njihovu angažmanu u predstavničkim i državnim tijelima Vojvodine i Srbije.

U tome cilju održano je više sastanaka Radne skupine za rješavanje svih otvorenih pitanja i postizanje sporazuma o suradnji između Grada Novog Sada i predstavnika hrvatske zajednice u Srbiji.

Novi Sad nudi suradnju hrvatskoj manjini 

Dužnosnik DSHV-a i upravitelj „Spomen doma bana Josipa JelačićaGoran Kaurić izjavio je da je Novi Sad spreman uposliti osobu koja će koordinirati uređenje i različite aktivnosti u rodnoj kući najpoznatijeg hrvatskog bana u Petrovaradinu. „Novi Sad je pokazao spremnost da pomogne uređenje kuće, ali i obnovu pročelja crkve sv. Jurja i samostana u Petrovaradinu, koji bi kao spomenici kulture bili uvršteni u turističku ponudu glavnog grada Vojvodine“, naveo je Kaurić za hrvatske medije u Vojvodini.

S upravom Novoga Sada otvoreni su razgovori o obrazovanju na hrvatskom jeziku.

„Smatramo da je provođenje nastave predmeta Hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture u Gradu Novom Sadu moguće, no potrebno je analizirati rezultate ovogodišnje ankete roditelja na temu učenja manjinskih jezika, koja je na početku školske godine obvezno morala biti provedena u svim školama. Sukladno tome, postoje zakonske obveze školskoga sustava da omogući ovu nastavu“, izjavila je tim povodom članica Hrvatskog nacionalnog vijeća zadužena za obrazovanje Margareta Uršal.

Razgovora je bilo i o mogućnosti formiranja jasličke skupine ili vrtića s odgojem na hrvatskom jeziku i u katoličkom duhu, napose u prostorijama u vlasništvu Katoličke Crkve, dodala je Uršal.

Također s upravom Novoga Sada pregovora se i o obnovi nadgrobnog spomenika skladatelju hrvatske himne Josipu Runjaninu, na Uspenskom groblju, te obnovi spomeničke baštine - Pilerovog križa u Starom Majuru u Petrovaradinu.

Prije nego što je dogovorena suradnja s Novim Sadom, hrvatskoj zajednici su osigurana dva mjesta u škupštini Autonomne pokrajine Vojvodine.

Čelnici DSHV-a godinama su ukazivali na isključenost predstavnika hrvatske manjine iz procesa donošenja odluka u Srbiji, napose u pitanjima koja se tiču njihova položaja.

Pozivali su vodstvo Srbije da primijeni međudržavnu obvezu o osiguravanju zajamčenih mjesta u izvršnim i državnim tijelima, po uzoru rješenja koja postoje za srpsku manjinu u Hrvatskoj.

Do pomaka je došlo, primjećuju hrvatski medini u Vojvodini, poslije najave srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića na nedavnom otvorenju obnovljene rodne kuće bana Jelačića u Petrovaradinu, da će predstavnicima hrvatske manjine „izaći u susret i pokušati pronaći dobra mjesta na kojima će ovdašnji Hrvati moći pomoći daljnjem razvoju svoje domovine i boljem položaju za hrvatsku zajednicu“.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. veljača 2021 11:26