ISTRAGA KRALJEVSKE KOMISIJE

VELIKA AFERA U AUSTRALIJI Svećenici su u 35 godina zlostavljali 4444 djece

 REUTERS

Čak sedam posto klera u Katoličkoj crkvi u Australiji umiješano je u slučajeve seksualnog nasilja i iživljavanja nad djecom, utvrdila je Kraljevska komisija koje se bavi istragama o seksualnom nasilju nad maloljetnicima.

Istraga se vodila od 2013. godine, javlja CNN, a u razdoblju od 1980. do 2015. žrtve svećeničke pedofilije bila su 4444 djeteta. Srednja dob iskorištenih djevojčica je 10,5, a dječaka 11,6 godina. Prema nalazima Komisije, utvrđen je identitet 1880 napasnika u habitu, a među njima je 32 posto redovnika, 30 posto svećenika, pet posto časnih sestara te 29 posto laika u crkvenoj službi.

Predsjednik Kongregacije za istinu, pravdu i iscjeljenje Francis Sullivan rekao je kako su rezultati Komisije “tragični i neoprostivi” te da je “šokiran brojkom umiješanih svećenika koja je iznesena u izvješću Kraljevske komisije”. Događalo se da je otkriveni pedofil svećenik samo prebačen iz jedne u drugu župu, a pritom se nije upozoravalo ni pravosudna tijela, ni pastvu u koju je prebačen te da je Crkva samu dokumentaciju o nedjelima skrivala, pa i uništavala, rekla je predstavnica Kraljevske komisije Gail Furness.

Zataškavanje

U sljedećih nekoliko tjedana na razgovor u Kraljevsku komisiju bit će pozvano čak šest australskih biskupa kako bi objasnili situaciju, pogotovo oko zataškavanja pedofilskih slučajeva.

- Slijede tri teška tjedna u kojima će puno toga ružnog isplivati na površinu, ali to je i šansa da konačno kažemo što se utvrdilo, a pogotovo što će se raditi i učiniti da se to više nikad ne ponovi - izjavio je biskup Brisbanea Mark Coleridge.

U Australiji je od 1993. do 2010. godine podneseno oko 100 kaznenih prijava protiv svećenika zbog pedofilije. Dva su slučaja potresla najmanji kontinent. Svećenik Robert Patrick Claffey osuđen je na 18 godina zatvora zbog silovanja čak 19 maloljetnika od 1969. godine. Neke je i višekratno zlostavljao, a kad se to doznalo, Crkva ga je samo prebacila iz jedne župe u drugu.

Bez pokajanja

Otac Claffey se na sudu nije pokajao zbog svojih nedjela. Isto tako, svećenik John Joseph Farrell osuđen je na 18 godina i četiri mjeseca zatvora zbog pedofilije. Gail Furness istaknula je kako su se mnoga djeca žalila na ponašanje svećenika, ali ne samo da žrtve nasilničkog svećeničkog ponašanja nitko nije slušao, nego su čak zabilježeni slučajevi kažnjavanja napastovane djece, a crkvene vlasti Australije nisu niti pokušale pokrenuti postupak. I australski kardinal George Pell izjavio je kako je zaprepašten rezultatima istrage te priznao kako je Crkva skrivala slučajeve pedofilije, pa čak i onda kad su žrtve napastovanja izvršile samoubojstvo. Kardinal Pell rekao je kako je najveća pogreška bila šutjeti o tome, čak je prozvao biskupa Melbournea koji se nije snašao u jednom takvom slučaju te je “uništio dokumente” i tako “spasio” svećenika pedofila, a sve zato da “izbjegne skandal”. No, australski su mediji napomenuli da je i Pell, dok je bio biskup u Melbourneu, zataškavao slučajeve pedofilije.

Spasitelj

Kritičari ga optužuju da je htio spasiti Crkvu od sudskog postupka te da je žrtvama seksualnog nasilja čak želio smanjiti novčane kompenzacije. No, sada je kardinal Pell najavio da “Crkva neće negirati svoju krivnju, ali će se suprotstaviti preuveličavanju skandala”. “Ništa nećemo skrivati”, poručio je kardinal Pell nakon izvješća Kraljevske komisije. Pedofilski skandali ipak su isplivali na površinu, a Crkva je konačno, nakon dugog poricanja, priznala da su neki svećenici umiješani u silovanja djece. Pedofilski skandali već dugo muče Katoličku crkvu koja se predugo nije željela suočiti s tom pošasti u svećeničkim redovima, nego je uglavnom zataškavala ili negirala slučajeve napastovanja djece.

Nulta tolerancija

Najveći skandal izbio je u Irskoj 2009. godine kada je gotovo 100 svećenika priznalo da su silovali djecu. I papa Franjo se nekoliko puta oglasio oko pedofilskih skandala u Crkvi. Rekao je da Crkva mora imati nultu toleranciju prema pedofiliji te da je seksualno nasilje nad djecom “grijeh koji sramoti Katoličku crkvu”. U srpnju 2014. godine papa Franjo je, nakon niza skandala koji su isplivali na površinu zbog čega se Vatikan našao na udaru brojnih kritika, priznao da su oko dva posto katoličkog svećenstva pedofili. “Imam informaciju na osnovi koje mogu tvrditi da su dva posto svećenika pedofili, a među njima ima i biskupa i kardinala. No, najstrašnije je da u Crkvi ima mnogo više onih koji su znali što se događa, a šutjeli su”, priznao je papa Franjo te obećao da će i on i Crkva učiniti sve da se takve “bestijalnosti iskorijene iz Crkve”.

No, u Crkvi je sve išlo jako sporo. Papa Benedikt XVI. je još 2005. godine obećao da će očistiti “Crkvu od seksualnog nasilja”, ali se i sam našao pod optužbama da je prikrivao pedofile u habitu, pa je čak objavljeno i jedno njegovo pismo na latinskom u kojem dovodi u pitanje vjerodostojnost svjedočenja žrtve.

Spomenimo da je 2001. godine francuski biskup Pierre Pican osuđen na tri godine uvjetno zbog zataškavanja pedofilskog slučaja u koji je bio umiješan njemu podređeni svećenik. I UN-ov Odbor za prava djece u svom je izvješću iz veljače 2014. godine istaknuo da je Crkva sistematski zataškavala i skrivala slučajeve pedofilije u svojim redovima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:18