U TIJEKU PRETRESI STANOVA

VELIKA AKCIJA SIPA-e Uhićen bivši zapovjednik Armije BiH, već godinama se piše o njegovoj navodnoj umiješanosti u počinjenje ratnih zločina

 

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine potvrdilo je petak kako se umirovljenog generala Armije BiH Atifa Dudakovića, koji je uhićen u jutarnjim satima u Bihaću, tereti zbog ratnih zločina te da je, u sklopu istrage koja se vodi, policija privela ukupno dvanaest osoba.

U priopćenju Tužiteljstva BiH, dostavljenom Hini, stoji kako je uz Dudakovića, koji je tijekom posljednjeg rata bio zapovjednik Petog korpusa Armije BiH, uhićeno još jedanaest časnika i drugih pripadnika te postrojbe, koja je ratovala u sjeverozapadnoj Bosni odnosno na širem bihaćkom području.

Tereti ih se za kaznena djela zločina protiv čovječnosti, a Dudaković je dodatno osumnjičen za kaznena djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Kako navode iz Tužiteljstva BiH, uhićenje Dudakovića i jedanaest njegovih bivših suboraca rezultat je dugotrajne istrage tijekom koje je saslušano više stotina svjedoka i prikupljeno na stotine materijalnih dokaza, uključujući arhivska dokumenta, video snimke te dokaze prikupljene tijekom ekshumacija grobnica i identifikacije pronađenih tijela.

Ratni zločini s kojima se povezuju Dudaković i ostali uhićeni odnose se na ubojstva više stotina civila i ratnih zarobljenika srpske nacionalnosti 1995. godine.

New commander of the Bosnian Moslem-Croat federation army Atif Dudakovic addresses guests during a hand-over ceremony in Sarajevo July 21. General Dudakovic succeeded retired Bosnian war-time commander General Rasim Delic.

DS/WS - RP2DRHZJHGAA
REUTERS

Tada su vođene završne borbe za oslobađanje BiH u kojima su pripadnici Petog korpusa uspjeli potisnuti vojsku bosanskih Srba sa šireg područja sjeverozapadne Bosne.

Istraga protiv Dudakovića odnosi se i na zbivanja iz 1994., kada je Peti korpus uspio razbiti snage kojima je zapovijedao Fikret Abdić, tadašnji autonomaški lider koji je u Hrvatskoj kasnije osuđen za ratne zločine, a na lokalnim izborima u BiH 2016. uspio je postati načelnikom Velike Kladuše.

Tužiteljstvo BiH sada tereti Dudakovića i za zločine protiv civila bošnjačke nacionalnosti na teritoriju pod nadzorom Abdićevih snaga.

Dudaković i ostali uhićeni prebačeni su u Sarajevo, a nadležni tužitelj će nakon ispitivanja odlučiti hoće li od Suda BiH zatražii da im se odredi pritvor.

Neslužbeno, uhićen je i Ibrahim Nadarević, bivši ministar za braniteljska pitanja FBiH. Nadarević je bio zapovjednikom brigade u Petom korupusu a sada je na dužnosti savjetnika zamjenika predsjedatelja Doma naroda parlamenta BiH.

VIDEO: 6. kolovoza 1995. godine susrele su se postrojbe Hrvatske vojske predvođene generalom bojnikom Marijanom Marekovićem i 5. korpusa Armije Bosne i Hercegovine predvođene generalom Atifom Dudakovićem

dudakovic atif
arhiva

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 15:15