SKANDAL U BIH

Velika akcija u Sarajevu: Političar i još šestero ‘pali‘ zbog aplikacije Sky, otkriveno kako su operirali

Skupina je razotkrivena zahvaljujući dešifriranju aplikacije Sky koja se koristila za međusobnu komunikaciju kriminalaca

Ilustrativna fotografija

 Elvis Barukcic/AFP

Policija je po nalogu tužiteljstva u BiH uhitila načelnika općine Stari Grad Sarajevo, Ibrahima Hadžibajrića te još šest osoba zbog korupcije i kriminala, a razotkriveni su jer su za komunikaciju koristili aplikaciju Sky čije je dešifriranje diljem Europe poslužilo za rasvjetljivanje kaznenih djela.

Načelnik Hadžibajrić je nakon jučerašnjeg pretresa više objekata priveden u pritvor MUP-a Županije Sarajevo zajedno sa sinom Seidom, tajnicom općine Almom Destanović i poduzetnikom Elmedinom Karišikom te još četiri osobe jer ih tužiteljstvo tereti za organizirani kriminal, zloporabu položaja ili ovlasti, pranje novca te primanje i davanje mita.

Prema priopćenju Županijskog tužiteljstva Sarajevo, Hadžibajrić i Karišik sumnjiče se da su od 2019. do svibnja 2023. organizirali i rukovodili kriminalnom skupinom. Pojedini njezini članovi međusobno su komunicirali putem instalirane aplikacije Sky kako bi prikrivali tragove te dogovarali počinjenje kaznenih djela.

Prema navodima tužiteljstva, načelnik općine Stari Grad Sarajevo Ibrahim Hadžibajrić, koji je i potpredsjednik stranke Narodnog europskog saveza (NES), samo je za dodjeljivanje nekretnine na području te općine primio mito u iznosu od 75.000 eura. Osumnjičeni se terete i za nezakonito izdavanje u zakup parking prostora za najmanje tri tvrtke koje su istodobno kontrolirali te su na taj način nezakonito zaradili više stotina tisuća maraka.

Nakon kriminalističke obrade u policiji uhićeni će tijekom dana biti predani u nadležnost Tužiteljstva Županije Sarajevo.

Tijekom pretresa zgrade općine i drugih objekata koje su koristili osumnjičeni pronađena je i izuzeta dokumentacija, elektronski uređaji za pohranjivanje podataka, gotovi novac i nakit, kao i brojni drugi predmeti, naveli su iz policije.

Skupina u kojoj je bio načelnik općine Stari Grad Sarajevo razotkrivena je zahvaljujući dešifriranju aplikacije Sky koja se koristila za međusobnu komunikaciju kriminalaca. Podatke u ovome slučaju je BiH dobila od EUROPOL-a.

Bivši ministar sigurnosti BiH i čelnik stranke Saveza za bolju budućnost Fahrudin Radončić najavio je kako će uz pomoć podataka iz ove komunikacijske aplikacije ukloniti brojni pokrovitelji teškoga kriminala.

"Zahvaljujući Sky aplikaciji, na području regije se otkriva da iza narkokartela praktično stoje policijsko-obavještajni, pravosudni i politički vrhovi. Sky će očistiti Bosnu i Hercegovinu od mnogih političara, a dio policijskih struktura je već pao", rekao je Radončić za državnu Bosanskohercegovačku radio televiziju BHRT.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. rujan 2023 22:33