DRAMA NA BURZAMA

VELIKA BANKA PRED POTPUNIM KRAHOM? Europa u strahu od novog financijskog kolapsa

 AFP

LISABON - Burzovni indeksi diljem svijeta u četvrtak su bili u padu nakon što je iz Portugala stigla vijest o mogućem krahu kompanije u čijem je vlasništvu jedna od tamošnjih najvećih banaka. Riječ je o banci Espirito Santo, u vlasništvu holdinga ESI, a njezine su dionice zbog lošeg stanja u matičnoj tvrtci samo u četvrtak na portugalskoj burzi izgubile čak 17 posto vrijednosti, a u posljednjih nekoliko dana pale su za gotovo trećinu.

Da se u ESI-ju nešto sumnjivo događa počelo se po portugalskim medijima pisati još krajem prošle godine. Tamošnja je središnja banka tada naredila reviziju poslovanja grupacije pri čemu se naišlo na čitav niz 'ozbiljnih' računovodstvenih nepravilnosti, sličnih onima koje su svojedobno pripomogle padu cijele eurozone u duboku recesiju.

ESI navodno ima velikih problema sa solventnošću te nije uspio platiti rate zaduženja koje su mu dospjele prošlog tjedna. Unatoč tvrdnjama portugalskih vlasti da je poslovanje same banke potpuno odvojeno od njezine matične kompanije, investitori pušu i na hladno jer je sličnih uvjeravanja bilo i u prošlosti pa bi neke velike kompanije propale praktički preko noći.

Dodatnu nervozu unosi činjenica da je upravo Portugal svojevremeno, uz Grčku, eurozoni predstavljao glavni financijski uteg i trebalo ga je spašavati vanjskim izvorima novca. Pojavio se strah od ponavljanja istog scenarija i novog širenja potencijalno toksične situacije na ostatak država koje dijele zajedničko europsko tržište, a dobar dio njih i zajedničku valutu.

Nakon oštrog pada, trgovanje dionicama banke Espirito Santo na lisabonskoj je burzi u četvrtak suspendirano.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 07:49