PARLAMENTARNI IZBORI

VELIKA BITKA ZA VLAST U IRSKOJ Tijesan rezultat triju glavnih političkih stranaka

Irski premijer Leo Varadkar na biračkom mjestu
 Ben Stansall / AFP

Tri glavne irske političke stranke ostvarile su na općim izborima u subotu tijesan rezultat, pokazuju rezultati izbornih anketa objavljeni po zatvaranju birališta u 22 sata po GMT-u, a blagu prevagu čini se da ostvaruje stranka Fine Gael, premijera Lea Varadkara.

Kako je objavio BBC, izlazne ankete ukazuju na vrlo male razlike među vodećim strankama pa tako Fine Gael ostvaruje 22,4 posto, Sinn Fain 22,3 posto, a Fianna Fail 22,2 posto glasova birača.

Prema izlaznim anketama, Sinn Fein je ostvario dobar rezultat među mladima pa je ta stranka dobila najveći broj preferencijalnih glasova mladih od 18 do 24 godine starosti (31,8 posto).

Solidan odaziv

Čini se da je većina glasača stara preko 65 godina birala Fine Gael ili Fiannu Fail kao svoj prvi prioritet. Birališta u Irskoj zatvorena su u 22 sata po GMT-u. Brojanje glasova za 160 mjesta u parlamentu će početi u nedjelju u 9 sati po GMT-u u svih 39 izbornih jedinica u zemlji.

Izlazne ankete rađene su za list Irish Times, tv kanal RTE, TG4 i UCD i uključile su 5.000 birača na 250 biračkih mjesta, a provela ih je agencija Ipsos MRBI. Kako javlja javna televizija RTÉ odaziv na izbore bio je "solidan", no ne očekuje se veći odaziv u odnosu na 2016. iako se izbori po prvi put održavaju u subotu.

Na izlazak na birališta možda su negativno utjecali loše vrijeme te međunarodno natjecanje u ragbiju. Prema izbornim anketama, Stranka zelenih ostvarila je 7,9 posto glasova, laburisti 4,6 posto, socijaldemokrati 3,4 i Solidarnost ljudi ispred profita 2,8 posto.

Indicije su da su Neovisni ostvarili 11,2 posto glasova. Margina pogreške je plus/minus 1,3 posto. Biralo se ukupno 160 zastupnika u parlamentu (Dail), a novi sastav parlamenta okupit će se 20. veljače.

Nije vjerojatno da će ijedna stranka ostvariti većinu te je vjerojatno da će biti uspostavljena koalicija. Ovo je prvi put da su u Irskoj izbori održani u subotu.

Dvije stranke desnog centra isključile su mogućnost koaliranja sa Sinn Feinom, bivšim političkim krilom Irske republikanske armije, zbog povezanosti s IRA-om i suprotstavljenih ekonomskih politika. Dosadašnji premijer Leo Varadkar (40), prvi gay premijer u povijesti zemlje, stavio je u brexit središte kampanje, ističući svoje zasluge u postizanju sporazuma o razdruživanju EU s Velikom Britanijom na način da se izbjegne čvrsta granica na irskom otoku.

On je istaknuo da brexit još nije gotov te da slijedi idući korak, sporazum o slobodnoj trgovini koji treba zaštititi radna mjesta i tvrtke u Irskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 15:29