ENERGETSKA EKSPANZIJA

Velika Britanija bi mogla izgraditi ‘šest ili sedam‘ novih nuklearnih elektrana do 2050.

Očekuje se da će nova britanska strategija energetske sigurnosti obvezati vladu da podupre izgradnju dvije nove velike nuklearke do 2030.

Ilustrativna fotografija

 BORIS ROESSLER/DPA/dpa Picture-Alliance via AFP

Velika Britanija bi mogla izgraditi do sedam novih nuklearnih elektrana u sklopu radikalne ekspanzije domaće energije nakon ruske invazije na Ukrajinu, rekao je ministar poduzetništva, energetike i industrijske strategije Kwasi Kwarteng za Sunday Telegraph.

"Postoji svijet u kojemu imamo šest ili sedam postrojenja u Ujedinjenom Kraljevstvu do 2050. godine", rekao je Kwarteng.

Sunday Telegraph navodi da su se ministri složili da se uspostavi novo razvojno tijelo nazvano Great British Nuclear kako bi identificirali lokacije, smanjili birokratske prepreke kako bi se ubrzao proces planiranja i okupili privatne tvrtke za vođenje svakog postrojenja.

Očekuje se da će nova britanska strategija energetske sigurnosti, koja će biti predstavljena u četvrtak, obvezati vladu na potporu izgradnji najmanje dvije nove velike nuklearne elektrane do 2030. godine uz male modularne reaktore, piše list.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 06:18