‘BRZO SE ŠIRI‘

Velika Britanija diže uzbunu na drugu najvišu razinu zbog omikrona, Johnson se obraća naciji

Ove informacije dolaze nakon novih mjera koje je najavio Johnson, među kojima su povratak na rad od kuće i uvođenje covid propusnica

Britanski premijer Boris Johnson

 Adrian Dennis/AFP

Zdravstveni dužnosnici u Velikoj Britaniji priopćili su u nedjelju da podižu stupanj uzbune na covid zbog "brzog širenja" zaraze omikron inačicom koronavirusa.

Stupanj uzbune se podiže s treće na četvrtu razinu, što je druga najviša razina i znači da je "prijenos virusa pojačan te da je pritisak na zdravstvene službe opći i velik ili da je u porastu".

"Prvi podaci pokazuju da se omikron inačica širi puno brže od delte i da je zaštita koju pruža cjepivo u slučaju zaraze omikronom smanjena", ističu.

Premda se još ne zna koliko je omikron opasan - to će "biti jasnije u tjednima koji dolaze" - stručnjaci ističu da "već" ima hospitalizacija zbog omikrona te da "postoji vjerojatnost" da će se njihov broj "brzo širiti".

Premijer Boris Johnson će se u nedjelju obratiti javnosti u ranije snimljenoj izjavi, priopćio je Downing Street.

U njoj treba izvijestiti o naporima koje čini vlada u suzbijanju širenja omikrona, napose proširenjem kampanje docjepljivanja na starije od 30 godina od ponedjeljka.

Ministarstvo zdravstva je usto priopćilo u nedjelju da će kontakti potpuno cijepljenih osoba koje su bile pozitivne na testu na covid-19 od utorka biti zamoljeni da tjedan dana svakodnevno obavljaju antigenski test. Oni koji nisu cijepljeni moraju biti u izolaciji deset dana.

Ove informacije dolaze nakon novih mjera koje je najavio Johnson, među kojima su povratak na rad od kuće i uvođenje covid propusnica za neka mjesta, o čemu će u utorak glasovati zastupnici u parlamentu.

Velika Britanija je teško pogođena pandemijom s više od 146.000 umrlih i oko 50.000 novozaraženih na dan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 12:13