StoryEditor
STRAH OD PEKINGA

Velika Britanija i 20 drugih zemalja traže od Kine od odustane od zakona o Hong Kongu

‘Tražimo od vlada Kine i Hong Konga da preispitaju uvođenje tog zakona i uključe građane Hong Konga, institucije i pravosuđe‘
Prizor iz Hong Konga
 Anthony Wallace/AFP

Ujedinjeno Kraljevstvo i više od dvadeset zapadnih zemalja u utorak je od Kine zatražilo da preispita svoj novi zakon o nacionalnoj sigurnosti za Hong Kong, rekavši da Peking mora očuvati pravo na okupljanje i slobodu medija u toj bivšoj britanskoj koloniji.

"Želimo izraziti našu duboku zabrinutost nametanjem nacionalnog zakona o sigurnosti Hong Kongu što potkopava formulu 'jedna zemlja, dva sustava' i ima očite posljedice po ljudska prava", rekao je UN-ovom Vijeću za ljudska prava Julian Braithwaite, britanski veleposlanik u UN-u u Ženevi.

"Tražimo od vlada Kine i Hong Konga da preispitaju uvođenje tog zakona i uključe građane Hong Konga, institucije i pravosuđe kako bi se spriječilo daljnje urušavanje dugogodišnjih prava i sloboda", rekao je.

Braithwaite je govorio u ime 27 zemalja, od kojih su mnoge članice EU-a, te Australije, Kanade, Japana, Novog Zelanda i Švicarske.

Ranije se čelnica Hong Konga Carrie Lam obratila vijeću u Ženevi video porukom i rekla da će kineski nacionalni zakon o sigurnosti popuniti "rupu" i neće potkopati autonomiju Hong Konga.

Braithwaite je od kineskih vlasti također zatražio da dopusti UN-ovoj visokoj povjerenici za ljudska prava Michelle Bachelet "važan rani pristup" kineskoj regiji Xinjiang uslijed izvješća o proizvoljnim privođenjima i rasprostranjenom nadzoru većinom muslimanske ujgurske manjine.

"Visoka povjerenice, potičemo vas da osiguravate redovne ove informacije o Hong Kongu i Xinjiangu kako bi štitili prava i slobode zajamčene međunarodnim zakonom", rekao je Braithwaite.

Inicijativu su pozdravili aktivisti. "Prva izjava o Kini u četiri godine (...) žurno je potreban odgovor na glasove žrtava i na potrebu da Visoka povjerenica poduzme odlučnu akciju za nadzor kineskih napada na Ujgure i zaustavi potkopavanje prava u Hong Kongu", rekla je u izjavi Sarah Brooks iz Međunarodne službe za ljudska prava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. lipanj 2020 21:09