PREKIDA SE VLADAVINA LABURISTA

Velika Britanija: Konzervativcima najviše glasova , no nemaju većinu u parlamentu

Britanija će se ipak, čini se, po prvi put od 1974. suočiti s ‘hung parliamentom’

LONDON - Prema izlaznim anketama objavljenima u četvrtak navečer u 23 sata, pobjednici jednih od najneizvjesnijih izbora u Velikoj Britaniji od Drugog svjetskog rata su konzervativci na čelu s Davidom Cameronom , koji su osvojili 307 mjesta u parlamentu.

Povratak u 1974. godinu

Drugi su vladajući laburisti s premijerom Gordonom Brownom s 255 mjesta, a treći liberalni demokrati pod vodstvom Nicka Clegga s 59 osvojenih mjesta u parlamentu. S obzirom na takve rezultate izlaznih anketa, izrađenih za BBC, SKY i ITV News, koje manje više prate predviđanja istraživanja javnog mijenja objavljenih uoči izbora, Britanci se suočavaju s onim od čega su strahovali - takozvanim ‘hung parliamentom’, odnosno za Britaniju popilično neuobičajenom situacijom u kojoj ni jedna od stranaka nema većinu u parlamentu, a koja se posljednji put dogodila na Otoku 1974. godine. Većinu u parlamentu nemaju čak ni laburisti i liberalni demokrati, kad bi se njihovi glasovi zbrojili.

No, čini se na prvu da takav rezultat nije uspio smesti šefa konzervativaca, koji se danas nakon objave rezulatat izlaznih anketa činio poprilično samouvjeren. - Ovo znači odlučno odbacivanje laburista i mi možemo vladati s ovim rezultatom - poručio je Cameron medijima, što su analitičari odmah popratili komentarom kako je on itekako svjestan svih komplikacija koje ta situacija nosi sa sobom.

Oprez s izlaznim anketama

Osim toga, i on je, kao i svi ostali stranački vođe, upozorio na mogućnost da izlazne ankete ipak ne održavaju stvarno stanje stvari.

Inače, više od 44 milijuna ljudi imalo je pravo glasa na današnjim britanskim izborima. Ankete objavljene na sam dan izbora pokazivale su da su se konzervativci u posljednji trenutak odvojili od laburista i liberala, s prednošću od sedam do devet posto te da bi nakon 13 godina, u samom finišu mogli doći nadomak apsolutne većine, što su izlazne ankete i potvrde. No, kako je objavio Guardian, postojale su naznake da u izbornim jedinicama u kojima su laburisti na prošlim izborima pobijedili s malenom razlikom konzervativci stoje još bolje. Takvih je izbornih jedinica stotinjak. Za ukupnu su pobjedu nužna 324 glasa, pod uvjetom da sjevernoirski Sinn Fein, već tradicionalno odbije poslati svojih, ovaj put vjerojatno četiri, zastupnika u London.

Veći odaziv birača?

Ključnu bi ulogu mogle imati i druge sjevernoirske stranke - Ulsterska unionistička stranka, s kojima konzervativci imaju dogovor o savezu, ili Demokratska unionistička stranka. U slučaju da Davidu Cameronu bude nedostajalo samo nekoliko zastupnika za većinu, uz pomoć ovih stranaka mogao bi sastaviti vladu i bez liberala, ali u zamjenu za obećanje da neće kresati sjevernoirski proračun kako je najavio.

Očekivalo se da će neizvjesnost rezultata te uzbuđenja koje je stvorio neočekivani proboj treće stranke, Liberalnih demokrata, povećati odaziv na izbore. Čak 69 posto ispitanika u ICM-ovoj anketi reklo je da će sigurno otići na biralište.

No, s obzirom na to da su se rezultati mijenjali iz dana u dan, da je još danas prema procjenama bilo 10 milijuna neodlučnih birača, rezultat je danas bio još posve neizvjesan. Većina od 650 izbornih jedinica glasove je prebrojavalo prošlu noć, no 20-ak neće ni početi brojati do sutra u devet sati po lokalnom vremenu. Tkogod na kraju završi u Downing Streetu, brzo će se morati uhvatiti u koštac s još težim zadatkom od okupljanja parlamentarne većine: golemim proračunskim deficitom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 21:52