RAT ZBOG KORONAVIRUSA

VELIKA BRITANIJA NA METI RUSKE PROPAGANDE Državni mediji napadaju: 'Britanci su nešto zaprljali u Wuhanu, sjetite se slučaja Skripalj...'

Vojska ispred doma Sergeja Skripala
 Andrew Matthews / PA Images / Profimedia

Ruski državni mediji okrivili su Veliku Britaniju za globalnu pandemiju koronavirusa, javlja Daily Mail.

Mediji što ih podupire Kremlj, prikazuju propagandne poruke koje govore o novom virusu Covid-19, kao alatu stvorenom da bi Britanci ostvarili beneficije.

Dok se Velika Britanija bori protiv epidemije koja uzima sve više života, nevjerojatne optužbe na račun Britanaca se mogu čuti u ruskim medijima.

- Britanci su zaprljali nešto u Wuhanu, isto kao što su kvaku ulaznih vrata doma Sergeja Skripala zaprljali nervnim otrovom;

- Pandemija je namjerno tempirana upravo u vrijeme Brexita, odnosno izlaska Velike Britanije iz Europske unije, kako bi time pojačala njezin globalni status;

- Porton Down, britanski vojni laboratorij u Salisburyju iz kojega je, tvrde Rusi, došao nervni otrov kojim je otrovan bivši ruski agent Skripal, patentirao je cjepivo za Covid-19

- U tijeku je posebna operacija vezana za virus, a glavni su igrači britansko-američki savez

- Csvid-19 je slučajno stvoren u Institutu Pirbright u Wokingu 2015. kao biološko oružje

- Coronavirus je pokušaj da se omogući Britaniji pristup kineskom tržištu, jer je Churchill rekao da Engleska nema ni prijatelja ili neprijatelja, nego samo poslovne interese.

Britanija se prvi put suočila s ruskom propagandom vezanim za koronavirus krajem siječnja, dva dana prije nego što je potvrđen prvi slučaj koronavirusa na otoku. Objavio ih je između ostalog i Sputnik, informativna platforma osnovana predjedničkim dekretom, s ciljem izvještavanja o ruskoj politici prema inozemstvu.

Bitanski ministri ovoga su tjedna priopćili da su uspostavili Stožer za brobu protiv lažnih informacija zbog straha da Rusija širi lažne vijesti o koronavirusu kako bi se stvorila panika. Američki su dužnosnici ranije ustvrdili da su tisuće profila na društvenim mrežama povezani s Rusijom započeli koordinirane napade kako bi proširili paniku zbog virusa.

Prošloga mjeseca, primjerice, ruski Channel 1, po statusu isto što i BBC One, organizirao politički okrugli stol o virusu, na kojemu je sudjelovao i Igor Nikulin, mikrobiolog i navodno bivši član UN-ove Komisije za biološko i kemijsko oružje.

Nikulin je rekao voditelju da je siguran da je za epidemiju koronavirusa krivac čovjek, te da su Amerikanci i Britanci već najavili da imaju cjepivo za virus.

- Kada kažem Britanci, mislim na Porton Down, poznatu ustanovu koja već dugi niz godina radi na izradi kemijskog i biološkog oružja. Sasvim slučajno je riječ o istoj ustanovi koja je glavni sumnjivac za podmetanje nervnog agenta na vrata Skripalove kuće. Možda su nešto zaprljali i u Wuhanu, poput držač za pokretne stepenice, što ga tisuće ljudi dodiruje na dnevnoj bazi, poručio je Nikulin na ruskoj televiziji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:04