VOJNA POTPORA

Velika Britanija najavila dodatna sredstva za pomoć Ukrajini u iznosu od 1,3 mlrd. funti

Novo obećanje, dano pred sastanak čelnika skupine 7 najsnažnijih gospodarstava, gotovo udvostručuje prijašnja davanja za Ukrajinu

Boris Johnson

 Daniel LEAL/POOL/AFP

Velika Britanija je najavila i obećala da će osigurati dodatnih 1,3 milijarde funti vojne potpore i pomoći Ukrajini.

Britanski premijer Boris Johnson jedan je od najglasnijih pristaša ukrajinskog otpora ruskim snagama otkako je ruski predsjednik Vladimir Putin napao tu zemlju 24. veljače. Johnsonova vlada poslala je u Ukrajinu protutenkovske projektile, sustav protuzračne obrane i drugo oružje.

Novo obećanje, dano pred sastanak čelnika skupine 7 najsnažnijih gospodarstava, gotovo udvostručuje prijašnja davanja za Ukrajinu, a vlada je priopćila da je to najveća stopa potrošnje na sukob od ratova u Iraku i Afganistanu, iako nije dala detalje tog izračuna.

"Putinov brutalni napad ne samo da uzrokuje nevjerojatna razaranja u Ukrajini, on također prijeti miru i sigurnosti diljem Europe", rekao je Johnson. Prošlog tjedna postao je prvi zapadni čelnik koji se obratio ukrajinskom parlamentu od početka invazije.

Čelnici skupine zemalja G7, koja uključuje Veliku Britaniju, Kanadu, Francusku, Njemačku, Italiju, Japan i SAD, održat će virtualni sastanak s predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim u nedjelju, dan prije nego što Rusija obilježi svoj praznik Dana pobjede, koji slavi kraj 2. svjetskog rata u Europi.

Britanija je priopćila da će dodatna potrošnja na Ukrajinu doći iz rezerve koju vlada koristi za hitne slučajeve.

Vlada je također priopćila da će Johnson biti domaćin sastanka vodećih obrambenih tvrtki krajem svibnja kako bi se razgovaralo o povećanju proizvodnje kao odgovoru na povećanu potražnju stvorenu ratom u Ukrajini.

Dok je Velika Britanija pružila značajnu vojnu pomoć, do sada je prihvatila relativno malo od više od pet milijuna Ukrajinaca koji su pobjegli iz svoje zemlje. Britanska vlada priopćila je u subotu da je do sada izdala više od 86.000 viza Ukrajincima, od kojih je oko 27.000 stiglo u Britaniju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. lipanj 2022 13:36