POČETAK KRAJA

Velika Britanija objavila: Svinjska gripa više se neće širiti na Otoku

Britanci su sretni jer su se riješili pandemije opasnog virusnog oboljenja i ujedno ljuti jer su skupo platili lošu procjenu o broju oboljelih
 Nina Đurđević / CROPIX

ZAGREB - U Velikoj Britaniji više nema pandemije svinjske gripe! Velika Britanija je, kao prva na svijetu, službeno najavila završetak pandemije svinjske gripe u toj zemlji. No, navodi se da su loše procjene oko broja oboljelih plaćene s više od milijarde funti i prestrašile na tisuće Britanaca.

Kritičari vladine politike ističu da je tijekom posljednjih sedam mjeseci otkako je u toj zemlji proglašena pandemija od svinjske gripe umrlo 411 Britanca, a 124 još su u bolnici, što je značajno ispod prosjeka za sezonsku gripu.

Spašeni mnogi životi

Liam Donaldson, šef ureda za zdravstvo, također navodi da su procjene o 65.000 umrlih Britanca od svinjske gripe bile nevjerojatno pretjerivanje, što je skupo plaćeno.

Dodaje da je Nacionalni servis za svinjsku gripu omogućio da pacijenti dobiju 13 milijuna funti vrijedne antivirusne lijekove samo na temelju telefonskih procjena njihovih obiteljskih liječnika, a nacionalni call centar zaposlio je dodatnih 1500 osoba koje su trebale savjetovati potencijalne pacijente. Britansko ministarstvo zdravstva brani se od napada i tvrdi da je ovo prvi put da je medicina imala snažno oružje u sprječavanju gripe - cjepivo i to vrlo brzo od izbijanja pandemije te da su tako spašeni mnogi životi.

Loše upravljanje novcem

Matthew Elliott iz udruge poreznih obveznika pak naglašava da je Vlada svojom reakcijom pokazala da loše upravlja njihovim novcem, odnosno da ima sve više razloga u sumnju da je Svjetska zdravstvena organizacija pomogla farmaceutskoj industriji da ugrabi četiri milijarde funti.

U Hrvatskoj zasad nema naznaka o “otkazivanju” pandemije osim što je država navodno vratila milijun doza cjepiva zbog slabog odaziva građana. Stručnjaci i dalje govore kako nas uskoro čeka novi val svinjske gripe, ali već je sigurno da će i broj oboljelih i broj umrlih biti manji od onog tijekom prosječne sezone gripe u Hrvatskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:15