KRIZA VLASTI

Velika Britanija ponovo odgodila izbore u Sjevernoj Irskoj, bez vlade su već dvije godine

Sjeverna Irska je bez vlade već skoro dvije godine, nakon što je Demokratska unionistička stranka (DUP) napustila vladu

Chris Heaton-Harris

 Ben Stansall/Afp

Velika Britanija će ponovo odgoditi održavanje izbora u Sjevernoj Irskoj, potvrdio je u srijedu ministar i izrazio nadu da bi se u narednih nekoliko tjedana mogao postići dogovor o uspostavi izvršne vlasti koju inače zajednički dijele probritanski unionisti i proirski nacionalisti.

Sjeverna Irska je bez vlade već skoro dvije godine, nakon što je Demokratska unionistička stranka (DUP) napustila vladu u znak prosvjeda protiv pokušaja Britanije da uvede post-brexitovska trgovinska pravila koja bi, kako je tvrdio DUP, samo stvorila ozbiljne trgovinske barijere s ostatkom Ujedinjenog Kraljevstva.

Izbori u svibnju 2022. nisu riješili tu pat poziciju, a London je ranije do ovog tjedna pomakao krajnji rok za pripremu novih izbora.

Na pitanje namjerava li vlada ponovno odgoditi izbore, ministar zadužen za Sjevernu Irsku Chris Heaton-Harris je potvrdno odgovorio.

"Mislim da smo postigli odličan napredak i stvarno se nadam da ćemo u narednim danima i tjednima doći to točke kada će DUP donijeti zaključke koje će rezultirati formiranjem izvršne vlasti", rekao je Heaton-Harris.

Čelnik DUP-a Jeffrey Donaldson potvrdio je napredak u pregovorima, ali nije dao vremenski okvir za mogući dogovor.

Probritanski unionistički i proirski nacionalistički čelnici sklopili su mirovni sporazum 10. travnja 1998., na Veliki petak, nakon maratonskih pregovora.

U postizanju sporazuma posredovao je Washington, a ratificirale su ga vlade u Londonu i Dublinu.

Sporazum na Veliki petak okončao je tri desetljeća razornog sektaškog sukoba u Sjevernoj Irskoj i povremenih terorističkih napada u drugim dijelovima Britanije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 18:55