UTRKA ZA CJEPIVOM

Velika Britanija potpisala ugovore s tri velike kompanije, osigurali su najmanje 30 milijuna doza

‘Novo partnerstvo s nekim od vodećih svjetskih kompanija osigurat će Velikoj Britaniji najbolju moguću priliku da osigura cjepivo‘
 Luca Sola/AFP

Velika Britanija je potpisala ugovore o osiguranju 90 milijuna doza dva potencijalna cjepiva protiv COVID-a 19 proizvođača Pfizer i BioNTech, te francuske grupe Valneva, priopćilo je u ponedjeljak britansko ministarstvo gospodarstva.

Britanija je osigurala 30 milijuna doza eksperimentalnog cjepiva proizvođača BioNTech /Pfizer i u načelu postigla sporazum za 60 milijuna doza cjepiva Valneva, uz mogućnost nabave dodatnih 40 milijuna doza ako se cjepiva pokažu sigurnima, učinkovitima i prikladnima, izvijestilo je ministarstvo.

Financijski uvjeti ugovora nisu objavljeni.

"Novo partnerstvo s nekim od vodećih svjetskih farmaceutskih kompanija osigurat će Velikoj Britaniji najbolju moguću priliku da osigura cjepivo koje će zaštititi one koji su najviše izloženi", izjavio je ministar Alok Sharma.

Ti su sporazumi uslijedili nakon ranije najavljenih s kompanijom AstraZeneca, za proizvodnju 100 milijuna doza potencijalnog cjepiva koje se razvija u partnerstvu s Oxfordskim sveučilištem.

Trenutno ne postoji učinkovito cjepivo protiv COVID-a 19, bolesti koju uzrokuje novi koronavirus, kako bi se stavila pod kontrolu pandemija s milijunima zaraženih i više od 600.000 umrlih.

Velika Britanija je u ponedjeljak također priopćila da je osigurala lijek AstraZenece koji sadrži antitijela za neutralizaciju COVID-19, za zaštitu onih koji ne mogu biti cijepljeni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 12:55