‘DUBOKA ZABRINUTOST‘

Velika Britanija pozvala ruskog izaslanika na razgovor zbog smrti zatočenog Britanca

Dužnosnica u samoproglašenoj Narodnoj republici Donjeck (DPR) izvijestila je ranije tijekom dana o smrti Paula Ureya

Liz Truss

 Adem Altan/Afp

Britansko ministarstvo vanjskih poslova u petak je pozvalo na razgovor ruskog izaslanika Andreja Kelina kako bi mu izrazilo "duboku zabrinutost" zbog izvješća o smrti britanskog humanitarnog djelatnika.

"Šokirana sam zbog izvješća o smrti britanskog humanitarnog radnika Paula Ureya dok se nalazio u zatočeništvu u proruskoj separatističkoj regiji u Ukrajini. Rusija mora snositi punu odgovornost za ovo", rekla je ministrica vanjskih poslova Liz Truss.

"Odgovorni za ovo će snositi posljedice."

Dužnosnica u samoproglašenoj Narodnoj republici Donjeck (DPR) izvijestila je ranije tijekom dana o smrti Paula Ureya.

Medicinski pregled nakon njegova uhićenja prije nekoliko tjedana otkrio je brojne kronične bolesti, uključujući dijabetes, slaba pluća i bubrege, kao i nekoliko kardiovaskularnih problema, rekla je glasnogovornica Daria Morozova, u komentarima koje je prenijela ruska državna novinska agencija Interfax.

"S obzirom na dijagnozu i stres, umro je 10. srpnja", rekla je glasnogovornica. Točne okolnosti njegove smrti ne mogu se nezavisno potvrditi.

Njegovu smrt je također potvrdila britanska humanitarna organizacija Presidium Network, koja ga je opisala kao humanitarnog radnika i zanijekala da je imao ikakvo vojno iskustvo.

Ureya (45) su zatočili i optužili za "plaćeničke aktivnosti" separatisti DPR-a, odmetnute regije koju priznaju samo Rusija, Sirija i Sjeverna Koreja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 10:23