DIPLOMATSKA KRIZA

Velika Britanija pozvala ruskog veleposlanika zbog trovanja Alekseja Navaljnog

U ponedjeljak je njemačka bolnica u koju je prebačen Navaljni objavila da se probudio iz inducirane kome i nalazi se na respiratoru
Arhiva
 Maja Hitij

Britansko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je ruskog veleposlanika kako bi izrazilo "duboku zabrinutost" zbog trovanja ruskog oporbenog čelnika Alekseja Navaljnog, objavila je u utorak njemačka agencija Dpa.

"Britanska vlada izrazila je duboku zabrinutost ruskoj vladi zbog trovanja Alekseja Navaljnog kemijskim plinom iz skupine novičok", navedeno je u priopćenju.

"Ministar vanjskih poslova jasno je dao do znanja da je neprihvatljiva upotreba zabranjenog kemijskog oružja te da je ponovno počinjeno nasilje nad vodećom ruskom oporbenom figurom", navodi se.

Navaljni, jedan od najžešćih kritičara ruskog predsjednika Vladimira Putina, prebačen je u Njemačku u stanju kome 22. kolovoza, dva dana nakon što mu je pozlilo na jednom domaćem letu.

Njemačka je priopćila da postoje "nedvosmisleni" dokazi da je žrtva napada nervnim plinom.

Ruska vlada opovrgava umiješanost u trovanje koje je zategnulo odnose na relaciji Moskva-Berlin.

U ponedjeljak je njemačka bolnica u koju je prebačen Navaljni objavila da se probudio iz inducirane kome i nalazi se na respiratoru.

Britanski Foreign Office objavio je da je slučaj istovjetan napadu izvedenom protiv pravila međunarodnog pravnog sustava te je pozvao Moskvu da provede "punu i transparentnu kriminalnu istragu" o trovanju.

U ožujku 2018. bivši sovjetski dvostruki agent Sergej Skripal i njegova kći Julija otrovani su nervnim plinom novičokom u britanskom gradu Salisbury, u napadu za koji je optužena i koji su jedva preživjeli.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:22