TKO BI GORE, SAD JE DOLJE

Velika Britanija šalje bojne brodove u borbu protiv vulkanske prašine

Obustava letova zahvatila je 6,8 milijuna putnika
 Reuters

Vlasti Velike Britanije odlučile su poslati brodove Kraljevske mornarice kako bi svoje državljane, zarobljene na stranim destinacijama zbog vulkanskog oblaka, vratile natrag kući, piše CNN.

HMS (Her Majesty's Ship, Brod Njezina Veličanstva) Ark Royal, nosač zrakoplova, i HMS Ocean, nosač helikoptera, bili su na putu prema britanskim teritorijalnim vodama kada je Ministarstvo obrane odlučilo poslati ih na mjesta gdje su potrebniji.

Zrakoplovni je promet prekinut diljem gotovo cijele Europe zbog oblaka pepela i prašine koji se proširio nakon erupcije islandskog vulkana Eyjafjallajökull. Sa zrakoplovima prizemljenim u zrakoplovnim lukama, putnici su pohrlili prema drugim prijevoznim sredstvima. Autobusi, vlakovi, brodovi i rent-a-carovi doslovno su pretrpani molbama za mjesto više.

- Ovo je jedan od najvećih poremećaja prometa s kojim smo se suočili. Ima financijske, ali i ljudske posljedice i zato se trudimo napraviti sve da naše državljane vratimo kući što prije moguće - objasnio je britanski ministar Gordon Brown.

Dodao je i kako je razgovarao sa španjolskim premijerom Jose Luisom Rodriguezom Zapaterom o korištenju španjolskih zračnih luka za dovoz putnika iz udaljenih krajeva jer one nisu pod tolikim utjecajem oblaka. Britanski bi putnici tada iz Španjolske bili prevezeni natrag u domovinu.

HMS Albion se trenutno nalazi na putu prema Španjolskog gdje će pokupiti britanske vojnike, a moguće je da se i on pridruži 'akciji spašavanja'.

Iako su današnji te letovi za vikend malo podigli nadu u brz oporavak zračnog prometa, stručnjaci ističu kako treba proći još najmanje dan dva prije nego što bude potpuno sigurno letjeti. Prema procjeni Međunarodne asocijacije zračnih prijevoznika (IATA) zrakoplovne kompanije dnevno bilježe gubitak od oko 250 milijuna dolara, a otkazivanje letova zahvatilo je preko 6,8 milijuna putnika.

S druge strane, prema procjeni Oliviera Jankovca, direkotra ACI Europe, Udruženja europskih zračnih luka, same zračne luke također gube financijska sredstva zbog obustave letova. Do sada su 'u minusu' oko 136 milijuna eura.

- Sigurnost putnika i posade je najvažnija, no pitanje je koliko su potrebne uvedene zabrane letova. Erupcija islandskog vulkana nije presedan i drugi krajevi svijeta nemaju toliko rigorozne procedure kakve je Europa nametnula - zaključili u ACI Europe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 01:26