TERORIZAM NA OTOKU

VELIKA BRITANIJA U STRAHU Šef policije priznao: 'Samo nekoliko dana nas je dijelilo od australskog scenarija'

 Screenshot

Britaniju je samo nekoliko dana dijelilo od velikog terorističkog napada, a od ljeta smo spriječili pet terorističkih zavjera, objavio je šef londonske policije sir Bernard Hogan Howe u intervju za radio LBC.

Tijekom posljednja četiri mjeseca teroristi su bili jako blizu tome da nekoga ozlijede i ubiju i nema sumnje da u Britaniji žive opasni ekstremisti poput onog koji je stajao iza talačke krize u Sydneyu, tvrdi Howe.

Šef policije je ovom prilikom izrazio zabrinutost zbog činjenice da se njegove kolege muče s velikim brojem digitalnih 'fajlova' koje je policija zaplijenila tijekom racije. To je dovelo do toga da su sumnjive osobe puštane na slobodu samo nekoliko sati prije nego što bi bio pronađen ključni dokaz protiv njih.

Osim šefa policije, na strah od terorističkog napada upozorio je i britanski premijer David Cameron.

- U svakom trenutku bi nam se mogla dogoditi situacija iz Sydneya - rekao je Cameron dodavši kako je to za sada spriječeno samo zbog napora sigurnosnih službi.

Britanska policija je u posljednja četiri mjeseca zbog sumnje u terorističku zavjeru uhitila 35 osoba, a Howe je najavio i nova uhićenja.

- Ovdje žive jako opasni ljudi. Kako bi ih spriječili da ozlijede druge ljude nastavljamo s uhićenima - rekao je Howe.

- Već su bili jako blizu tome da nekoga ubiju ili ozlijede i zbog toga predstavljaju prijetnju - poručio je šef policije dodajući kako ih je od provođenja zavjera dijelilo samo nekoliko dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:30