REPORT GOJKA DRLJAČE

Velika Britanija zbog eksplozije slučajeva ipak odustaje od potpunog otvaranja u ponedjeljak?

Odluku britanske vlade o punom otvaranju mogao bi zaustaviti blagi rast hospitalizacija
London, koronavirus, Ilustracija
 Anna Watson/Alamy/Alamy/Profimedia

Epidemiološka situacija u Velikoj Britaniji postaje sve napetija. Rast broja slučajeva takav je da je visoka vladina dužnosnica, Lucy Frazer, izjavila za Sky News kako za tri dana, 19. srpnja, možda neće uslijediti potpuno otvaranje, iako je i premijer Boris Johnson više puta tvrdio kako je odluka o otvaranju konačna te da promjena više neće biti.

No, u četvrtak su u Britaniji zabilježena 48.553 nova slučaja zaraze te 42,8-postotni rast hospitaliziranih u 7 dana. Čak je 337.695 Britanaca samo u prvom tjednu srpnja dobilo poruku preko posebne aplikacije za mobitele National Health Servicea da se moraju samoizolirati. Radi se o aplikaciji koja prati kontakte pozitivnih na testiranju.

Čini se kako odluku britanske vlade o punom otvaranju ipak neće zaustaviti doista veliki rast broja slučajeva, nego blagi rast hospitalizacija. Britanske zdravstvene vlasti vjerovale su kako u visoko procijepljenoj državi mogu rasti slučajevi, ali neće značajno rasti hospitalizacije i smrti. No, i uz blagi rast hospitalizacija sigurno će doći i do određenog rasta broja smrtnih slučajeva.

Ispod su dva grafikona: prvi pokazuje rast broja slučajeva u Velikoj Britaniji, a drugi krivulju blagog rasta hospitalizacija u usporedbi s Hrvatskom.

image
Novi slučajevi na milijun građana
image
Hospitalizacije na milijun građana

Čak i ako britanska vlada ostane pri odluci o otvaranju 19. srpnja, brojni poslodavci neće se vratiti uobičajenom načinu poslovanja. Naime, procjenjuje se kako će više od 10 milijuna ljudi u pet tjedana završiti u obaveznoj samoizolaciji. Postoji mogućnost da Vlada donese odluku o ublažavanju pravila prema kojima aplikacija obavještava kontakte zaraženih o nužnosti samoizolacije. Međutim, nije jasno u kojem bi smjeru mogla ići promjena tih pravila. Problem je u tome što je delta soj, koji dominira Britanijom, očigledno zarazniji te uspijeva zaraziti i veliki broj cijepljenih. Ako ne naprave promjene u aplikaciji, broj građana koji će morati u karantenu rast će strelovito.

Broj obaveznih izolacija vrlo je visok u školskoj populaciji. Ukupno je u kućnoj karanteni 624.000 britanskih školaraca.

U ponedjeljak britanska vlada planira prvi put nakon 16 mjeseci otvoriti noćne klubove te ukinuti preostale restrikcije na okupljanja u zatvorenim i otvorenim prostorima, kao i obavezu nošenja maski u dućanima, vlakovima i busevima, ali sada više nije jasno hoće li im to delta varijanta dopustiti. Hoće li virus još jednom imati zadnju riječ?

Iako u Hrvatskoj trenutačno imamo puno nižu incidenciju nego što ju imaju Britanci, mogućnost ubrzanog širenja delta soja, do čega će vrlo vjerojatno doći, zabrinjava puno više jer imamo puno manji udio cijepljenih građana nego Britanci u starijim dobnim skupinama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. prosinac 2021 21:03