GORI NA SVE STRANE

Velika eskalacija sukoba na Bliskom istoku: Huti napali izraelski grad, brutalna američka osveta u Iraku!

Huti ponovno napali brod u Crvenom moru, SAD bombardirao područja u Iraku, Izrael upozorava da djeluje gdje god mora

Američki ratni brod pokušava uništiti projektil Huta/Arhivska fotografija

 Aaron Lau/Afp

Glasnogovornik jemenske skupine Huti, Yahya Sarea, rekao je u utorak da je skupina izvela napad projektilima na trgovački brod MSC United u Crvenom moru nakon što je odbio tri poziva upozorenja.

Glasnogovornik je također rekao da je skupina izvela napade dronovima na južni izraelski grad Eilat i "druga područja u okupiranoj Palestini".

Šijtska pobunjenička skupina Huti, koju podržava Iran i koji kontroliraju veći dio Jemena, tjednima otežava svjetsku trgovinu napadima na brodove koji prolaze kroz tjesnac Bab al-Mandab na jugu Crvenog mora, što je, kako kažu, odgovor na rat u Gazi.

U međuvremenu, vlada u Bagdadu je u utorak osudila zračne napade Sjedinjenih Američkih Država na iračke vojne položaje, koje je nazvala "očito neprijateljskim činom" u kojem je poginuo jedan vojnik, a ranjeno je 18 osoba.

Američki napadi u Iraku

Američka vojska je, naime, izvela zračne napade u ponedjeljak u Iraku kao odgovor na napad proiranskih militanata bespilotnim letjelicama na američku vojnu bazu, nakon kojega su tri američka vojnika ranjena, od kojh je jedan u kritičnom stanju.

Vlada u Bagdadu je osudila američke napade kao "neprihvatljivo kršenje iračkog suvereniteta" te istovremeno naglasila da su napadi oružanih skupina na vojne baze sa savjetnicima koalicije pod vodstvom SAD-a također neprijateljski postupci koji krše irački suverenitet, stoji u priopćenju vlade.

image

Prosvjed podrške Huta Palestincima u Gazi

Osamah Yahya/Zuma Press/Profimedia

Dva iračka sigurnosna izvora su rekla da je meta američkih napada bilo sjedište oružane skupine Kataib Hezbollah u iračkom gradu Hilla južno od Bagdada. Jedan borac militantne skupine je ubijen u napadima, a 16 je ranjeno, rekla su dva sigurnosna izvora pod uvjetom da ostanu anonimna.

Proiranski Kataib Hezbollah je kritizirao vladu zbog osude napada iračke milicije na ciljeve koalicije koju predvodi SAD, rekao je sigurnosni dužnosnik skupine u objavi na društvenim mrežama. "Upozoravamo one slabih duša, od najviših razina do najnižih, da ne iskušavaju naše strpljenje", kazao je Abu Ali al-Askari.

Ograničena kontrola nad iranskim skupinama

Askari se obvezao na nastavak napada na američke snage, što predstavlja jasan izazov vladi premijera Mohameda Al Sudanija.

Irački premijer ima ograničenu kontrolu nad nekim skupina koje podupire Iran. Njihova mu je podrška bila potrebna za osvajanje vlasti prije godinu dana, a sada čine snažan blok u njegovoj vladajućoj koaliciji. Mnoge od tih skupina nemaju usuglašen stav u vezi akcija protiv američkih snaga.

SAD ima 900 vojnika u Siriji i 2500 u Iraku u sklopu misije za koju tvrdi da joj je cilj savjetovati i pomagati lokalnim snagama u sprječavanju ponovnog pojavljivanja Islamske države, koja je 2014. zauzela velike dijelove obiju zemalja prije no što je poražena.

Izraelski zapovjednik o ubojstvu iranskog generala: ‘Izrael djeluje gdje god mora‘

Zapovjednik izraelske vojske Herzi Halevi odbio je u utorak komentirati napad u kojem je ubijen savjetnik iranske Revolucionarne garde u Siriji, ali je rekao da izraelske snage djeluju u cijeloj regiji.

"Neću komentirati različite akcije koje poduzimamo. Izraelske obrambene snage (IDF) djeluju s drugim sigurnosnim organizacijama diljem Bliskog istoka, unutar i oko granica države", rekao je Herzi Halevi novinarima.

Načelnik Glavnog stožera IDF-a dodao je da Izrael "poduzima sve potrebne akcije da jasno pokaže da je odlučan braniti zemlju te da smo spremni ići daleko".

U izraelskom zračnom napadu izvan sirijske prijestolnice Damaska u ponedjeljak ubijen je viši savjetnik u iranskoj Revolucionarnoj gardi Sayyed Razi Mousavi, objavila su tri sigurnosna izvora i iranski državni mediji.

Mousavi je bio odgovoran za koordinaciju vojnog saveza između Sirije i Irana, a Revolucionarna garda rekla je da će Izrael ispaštati zbog njegovog ubojstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 22:46