RIJEŠEN SIRNI PROBLEM

VELIKA GRČKA POBJEDA Bunili se Europskoj komisiji i dobili spor: Feta sir je njihov i samo ga oni smiju tako zvati

Grci su se pobunili i dobili spor pa će kanadski proizvođači te sirne delicije morati imati natpise poput – «Sir tipa Feta» ili «Sir proizveden na bazi Feta sira»
 Wikipedia

Grčka je nakon što je trijumfirala u Europi, sada izvojevala i pobjedu nad Kanadom u sporu oko korištenja prava na naziv feta sira .

Naime, kako javlja Greek Reporter, do sada su kanadski proizvođači tog mekanog bijelog sira od ovčjeg ili kozjeg mlijeka koji sazrijeva u salamuri mogli nazivati 'fetom' bez ikakvog problema, ali nakon potpisanog sporazuma između Kanade i EU o slobodnoj trgovini Grci su se pobunili i dobili spor pa će kanadski proizvođači te sirne delicije morati imati natpise poput – «Sir tipa Feta» ili «Sir proizveden na bazi Feta sira»

Naime, Grčka se početkom listopada potužila Europskoj komisiji tražeći da zaštiti njeno pravo na izvornost feta sira.

O tom «sirnom problemu» razgovarali su i grčki premijer Antonis Samars sa svojim kolegom Stephanom Harperom iz Kanade uz posredovanje šefa Europske komisije Jose Manulela Barrosa.

Inače, Grčka je još 2005. godine uspjela dobiti pravo na izvornost feta sira, mada su joj jedno vrijeme Danske i Njemačka nastojale osporiti to pravo, inzistirajući sa se fetom naziva cijeli niz mekanih bijelih sorti sira. No, nije im uspjelo pa su Grci dobili ekskluzivno pravo na taj naziv.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 01:11