DIKTATOROV SPIN

Velika Kimova prevara o ‘čudovišnom projektilu: ‘Morao je lagati, prvo lansiranje spektakularno je propalo‘

To ne bi bio prvi put da je Sjeverna Koreja izmislila napredak u razvoju oružja...
 Str/AFP

Sjeverna Koreja lažirala je "uspješno" lansiranje svoje najmoćnije dalekometne rakete kako bi ojačala domaću potporu režimu Kim Jong Una nakon što je pravi test završio neuspjehom, kažu analitičari.

Državni mediji izvještavali su o "čudesnom" lansiranju 24. ožujka nove interkontinentalne balističke rakete (ICBM) Hwasong-17, objavljujući dramatične fotografije i videozapise vođe Kima koji je osobno nadgledao test.

image
Str/AFP

Međutim, analitičari su identificirali nepodudarnosti u izvještaju Pjongjanga, a južnokorejske i američke obavještajne agencije zaključile su da je Sjeverna Koreja zapravo ispalila Hwasong-15, manje naprednu raketu koju je već testirala 2017. godine.

Zašto bi Sjeverna Koreja to učinila? Analitičari kažu da joj je hitno trebala domaća propagandna pobjeda uoči ključne obljetnice, nakon što je pravo lansiranje Hwasonga-17 tjedan dana prije neuspješno završilo eksplozijom projektila iznad prijestolnice.

"Sjeverna Koreja željela je ojačati odanost građana uoči Dana sunca tako što je Kim Jong Una prikazala kao sposobnog vođu vojne sile", rekao je analitičar Yang Moo-jin za AFP, misleći na godišnjicu rođenja osnivača Sjeverne Koreje Kim Il Sunga 15. travnja.

image
Str/AFP

Ali "lansiranje 16. ožujka je spektakularno propalo i - što je još gore - dogodilo se u Pjongjangu pa su ljudi morali svjedočiti dramatičnom neuspjehu. Kim je vjerojatno mislio da mu treba nešto jako snažno da to nadoknadi i vjerojatno je zato lagao", dodao je Yang.

Na brifingu južnokorejske obavještajne službe rečeno je da se nakon neuspješnog lansiranja 16. ožujka Pjongjang okrenuo izmišljotinama "kako bi zaustavio glasine i donio stabilnost režima".

U samo osam dana između neuspjelog lansiranja i navodnog uspješnog, ne bi bilo vremena za analizu što je pošlo po zlu i to ispraviti - stoga se Pjongjang okrenuo lažiranju, navode južnokorejski mediji.

To ne bi bio prvi put da je Sjeverna Koreja izmislila napredak u razvoju oružja. Ona je pokušala neuspjeli test balističkog projektila lansiranog s podmornice u siječnju 2016. proglasiti uspjehom koristeći izmijenjene video snimke, rekli su analitičari.

Iznenađujuće je da je Pjongjang još uvijek spreman na tako nešto, rekao je Mason Richey, izvanredni profesor na Sveučilištu Hankuk.

image
Str/AFP

Činjenica da su neovisni analitičari, ne spominjući američke i južnokorejske obavještajne službe, uspjeli to tako brzo otkriti potkopava kredibilitet Sjeverne Koreje, rekao je.

Ako je Pjongjang "lagao o nečemu tako očito očitom kao što je tip ICBM-a, jesu li lagali i o stvarima koje nisu tako očite", na primjer jesu li njihove rakete preživjele ponovni ulazak ili koliko su lake i kompaktne njihove bojeve glave.

Sjeverna Koreja popratila je navodno lansiranje Hwasong-17 s videom u holivudskom stilu na kojem se pojavljuje vođa Kim u crnoj kožnoj jakni i sa sunčanim naočalama, uz generale, koji su, čini se, dali znak za lansiranje divovske rakete.

Nepodudarnosti uočene na toj snimci bile su prvi znak analitičarima da je službena verzija događaja u najboljem slučaju obmanjujuća.

Specijalizirana web stranica NK News sa sjedištem u Seulu analizirala je satelitske snimke i pronašla naznake da su neke od snimki snimljene ranije nego što su to tvrdili državni mediji, vjerojatno tijekom neuspjelog testa 16. ožujka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 13:30