VRIJE U SUSJEDSTVU

Velika kriza crnogorske vlade, izbili prosvjedi, premijer očajan: ‘Stvara se ultrasrpski blok!‘

Prosvjednici su izašli u više gradova, nosili transparente i skandirali parole kojima se negira genocid u Srebrenici
Prizor iz Crne Gore nakon izbora u ljeto 2020.
 Savo Prelevic

U više crnogorskih gradova nekoliko stotina građana je ponedjeljak uvečer, noseći srpske zastave i transparente kojima negiraju genocid u Srebrenici, podržalo ministra pravosuđa Vladimira Leposavića čiju je smjenu ranije danas najavio premijer Zdravko Krivokapić.

U izvanrednom obraćanju Krivokapić je rekao da je pokrenuo proceduru opoziva Leposavića zbog njegove sporne izjave o Srebrenici koja je naišla na osude u cijeloj zemlji i regiji, ali je poručio da je prethodno ministru dao priliku da se sam povuče. No, on je to odbio.

Leposavić je prije dva tjedna u crnogorskom parlamentu rekao da je spreman priznati da se u Srebrenici dogodio zločin genocida kada se to, kako je rekao, nedvosmisleno utvrdi, ustvrdivši tada da je Sud za ratne zločine u Hagu izgubio legitimitet.

Ipak, nakon najave Krivokapića veći dio zastupnika prosrpskih partija u crnogorskom parlamentu, koji su dio vlasti, priopćili su da neće podržati premijerov zahtjev za smjenu ministra Leposavića te da je njegov stav o Srebrenici podržava većina Srba u Crnoj Gori.

Prosvjedi

To je bio povod da se u Podgorici, Baru, Nikšiću, Pljevljima, Beranama okupe prosvjednici koji su nosili transparente i skandirali parole kojima se negira genocid u Srebrenici: "Crna Goro gorska vilo genocida nije bilo", „Zbog Srebrenice s funkcije se Srbin skida, upamtite nije bilo genocida", "Kosovo je srce Srbije", "Pravda za Vlada", "izdaja, izdaja" i "Ustaše, ustaše", "Milo lopove".

Među okupljenima u Podgorici primijetili i četničkog vojvodu Miletu Pavićevića, koji je poznat kao sudionik većina prosvjednih skupova prosrpskog Demokratskog fronta.

Protestnim okupljanjima u više crnogorskih gradova prekršene su i epidemiološke mjere, kojima su, između ostalog, u potpunosti zabranjena okupljanja. Građani obavezni i držati distancu od dva metra, što večeras nije bio slučaj, a većina nije nosila zaštitne maske, što je još jedna obaveza građana.

Prosvjed ispred crnogorskog veleposlanstva u Beogradu

Ispred crnogorskog veleposlanstva u Beogradu, kako je prenio podgorički portal CDM, večeras se okupilo nekoliko desetina građani koji su prosvjedovali zbog odluke crnogorskog premijera da pokrene razrješenje ministra pravde i ljudskih i manjinskih prava koje je dio medija u Srbiji nazvao “sramotnim”.

U Knez Mihailovoj ulici okupljeni su iskazali svoje nezadovoljstvo glasnim skandiranjem ali i bacanjem dimnih bombi.

Ministar unutarnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin, komentirajući odluku crnogorskog premijera da smijeni ministra Leposavića, rekao je da je Krivokapić još jednom pokazao da mu nije ni malo stalo do toga što misle i osjećaju i Srbi i Srbija.

„Pokazao je da mu nije stalo do Srba”, rekao je Vulin, prenose beogradski mediji.

Krivokapić: Ovu vlast ruše iznutra i izvana

Crnogorski premijer rekao je ranije danas da njegova vlada "trpi žestoke udarce izvana i iznutra".

"Na tome rade mnogobrojni i predstavnici pojedinih vladajućih partija i Đukanovićev DPS zdušno s njegovim uvijek prisutnim satelitima, i još osjećam pipke hobotnice koje ne možemo odsjeći", rekao je crnogorski premijer istaknuvši da se sada se u Crnoj Gori stvaraju dva bloka - ultrasrpski i ultra crnogorsko-patriotski.

"Koji su to blokovi, tko želi blokove više. Dosta nam je pregrada i zidova. Treba nam sloboda da bismo preokrenuli Crnu Goru u pravom smjeru“, rekao je crnogorski premijer.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 17:52