RAT U UKRAJINI

Velika kriza u odnosima Poljske i Ukrajine: Varšavu razbjesnili komentari Kijeva, pozvali na razgovor veleposlanika

Najznačajnije događaje rata u Ukrajini pratimo iz minute u minutu

Marcin Przydacz

 Xander Heinl/Dpa Picture-alliance Via Afp
22:14

Island zatvorio veleposlanstvo u Moskvi

Veleposlanstvo Islanda u Moskvi zatvorilo je u utorak svoja vrata zbog "najniže ikad" razine trgovinskih, kulturnih i političkih odnosa između dviju zemalja, priopćilo je ministarstvo vanjskih poslova u Reykjaviku.

Islandska vlada objavila je početkom lipnja da više ne može opravdati održavanje veleposlanstva i da će obustaviti rad 1. kolovoza.

Tad je i ministarstvo vanjskih poslova zatražilo da Rusija smanji svoje aktivnosti na Islandu.

Veleposlanstvo u ruskoj prijestolnici zastupalo je interese Islanda i u nekoliko zemalja Kavkaza te središnje Azije. Sad će to izravno preuzeti diplomati u Reykjaviku.

Odluka, međutim, ne znači prekid diplomatskih odnosa, naglasilo je ministarstvo vanjskih poslova, rekavši da će Island ponovno pokrenuti operacije u moskovskom veleposlanstvu čim to dozvole uvjeti.

20:45

Poljska uzvratila i pozvala na razgovor veleposlanika Ukrajine

Poljska je pozvala u utorak na razgovor ukrajinskog veleposlanika u Varšavi, kao odgovor na ''komentare predstavnika ukrajinskih vlasti'', objavilo je poljsko ministarstvo vanjskih poslova na platformi X, ranije poznatoj kao Twitter.

U tvitu se ne navodi na koje komentare se to odnosi, piše Reuters.

Ranije u utorak ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je na razgovor poljskog veleposlanika u Kijevu zbog "neprihvatljivih komentara" savjetnika poljskog predsjednika za vanjsku politiku Marcina Przydacza.

Poljski mediji citirali su Przydacza koji je u ponedjeljak govorio o mogućem produljenju poljske zabrane uvoza ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda te je pozvao Kijev da pokaže zahvalnost za potporu koju je iskazala Poljska za vrijeme rata s Rusijom.

"Danas je najvažnije braniti interese poljskog farmera...", rekao je Przydacz.

"Mislim da bi bilo važno da Kijev počne cijeniti ulogu koju je Poljska odigrala za Ukrajinu tijekom proteklih mjeseci i godina", kazao je savjetnik.

"Na sastanku je istaknuto da su izjave o navodnoj nezahvalnosti Ukrajinaca na pomoći Poljske u ratu neistinite i neprihvatljive", rekao je glasnogovornik ukrajinskog ministarstva vanjskih poslova Oleh Nikolenko.

17:38

Rusi granatirali bolnicu u Hersonu, liječnik ubijen, petero ozlijeđenih

Jedan liječnik je ubijen, a pet medicinskih djelatnika je ozlijeđeno u utorak u ruskom granatiranju bolnice u gradu Hersonu na jugu Ukrajine, rekli su regionalni dužnosnici.

"Danas u 11,10 sati neprijatelj je pokrenuo još jedan napad na mirne stanovnike naše zajednice", napisao je na Telegramu čelnik vojne uprave Roman Mroško.

Fotografije koje su objavili dužnosnici pokazuju okrvavljeni pod balkona i zjapeću rupu na krovu s ostacima razbacanima po podu. Regionalni guverner Oleksandr Prokudin rekao je da su četiri medicinska djelatnika ranjena, uz ranije teško ozlijeđenu medicinsku sestru.

Mroško je dodao kako je ubijeni mladi doktor radio tek nekoliko dana, a da se drugi liječnici bore za život medicinske sestre.

Operacijski dio bolnice također je oštećen u granatiranju, rekao je Prokudin. Reuters nije mogao odmah provjeriti točnost navoda.

"Nedvosmisleno osuđujemo ovaj sramotan napad na medicinsku ustanovu i izražavamo sućut obitelji liječnika koji je preminuo", objavila je organizacija Liječnici bez granica na platformi za razmjenu poruka X, ranije poznatoj kao Twitter.

17:04

Uvoz ukrajinskih žitarica zategnuo odnose dviju saveznica, Poljske i Ukrajine

Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je u utorak poljskog veleposlanika u Kijevu zbog, kako je navelo, "neprihvatljivih" komentara savjetnika poljskog predsjednika za vanjsku politiku Marcina Przydacza.

"Na sastanku je istaknuto da su izjave o navodnoj nezahvalnosti Ukrajinaca na pomoći Poljske u ratu neistinite i neprihvatljive", rekao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Oleh Nikolenko.

Poljsko ministarstvo vanjskih poslova nije odmah odgovorilo na zahtjev za komentar.

Kijev i Varšava bili su vjerni saveznici za vrijeme cijele invazije koju je Rusija pokrenula u veljači 2022.

Poljski mediji citirali su Przydacza koji je u ponedjeljak govorio o mogućem produljenju poljske zabrane uvoza ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda te je pozvao Kijev da pokaže zahvalnost za potporu koju je iskazala Poljska za vrijeme rata s Rusijom.

"Danas je najvažnije braniti interese poljskog farmera...", rekao je Przydacz.

"Mislim da bi bilo važno da Kijev počne cijeniti ulogu koju je Poljska odigrala za Ukrajinu tijekom proteklih mjeseci i godina", kazao je savjetnik.

Pet srednjoeuropskih zemalja, među kojima je i Poljska, želi da se produlji zabrana Europske unije na uvoz žitarica iz Ukrajine barem do kraja godine.

Zabrana bi trebala isteći 15. rujna, no Poljska ne kani ukinuti zabranu 15. rujna čak i ako se EU ne složi s odlukom o produljenju, rekao je ranije poljski premijer.

U Poljskoj, članici NATO-a i EU-a do kraja godine trebali bi se održati parlamentarni izbori.

16:58

Lukašenko: 'Poljska mi treba zahvaliti jer wagnerovce držim pod kontrolom'

Predsjednik Bjelorusije Aleksander Lukašenko narugao se Poljskoj zbog činjenice da plaćenici iz redova Wagnera toliko blizu bjelorusko-poljske granice.

Lukašenko je rekao da bi mu se Varšava trebala zahvaliti jer wagnerovce drži pod kontrolom.

Nepoznat broj wagnerovaca koji su krajem lipnja sudjelovali u propaloj pobuni koju je organizirao njihov šef Jevgenij Prigožin preselili su u Bjelorusiji i sada obučava bjelorusku vojsku.

Poljska je na to reagirala tako što je više od 1000 svojih vojnika približila granici s Bjelorusijom.

Prema izvještaju bjeloruske državne novinske agencije Belte, Lukašenko je rekao da se Poljaci trebaju biti zahvalni zato što Minsk zadržava wagnerovce i omogućava im egzistenciju.

- Da nas nema, probili bi se do Rzeszówa i Varšave. Zato me ne bi smjeli koriti već bi mi se trebali zahvaliti - rekao je Lukašenko.

16:38

Mihajlo Podoljak: 'Još dronova i još rata stiže na ruski teritorij'

Savjetnik predsjednika Ukrajine Mihajlo Podoljak rekao je da će biti još napada na ruskom teritoriju jer se rat u Ukrajini seli u Rusiju.

- Moskva se brzo navikava na potpuni rat koji će uskoro doći na teritorij autora rata kako bi im naplatio dugove... - rekao je Podoljak.

- Sve što će se dogoditi u Rusiji objektivni je povijesni proces. Još neidentificiranih dronova, još kolapsa, još društvenih nemira, još rata... - rekao je savjetnik predsjednik Ukrajine Volodimira Zelenskog.

13:57

Rusi tvrde: Ukrajinci su pokušali napasti civilni brod

Ukrajinski pomorski dronovi pokušali su napasti ruska civilna plovila u Crnom moru, ali su ih uništili prateći brodovi ruske mornarice, objavilo je u utorak Ministarstvo obrane.

U priopćenju je ministarstvo reklo da je "kijevski režim tijekom noći pokušao izvesti teroristički napad na ruske civilne transportne brodove koji su išli prema Bosporskom tjesnacu u jugozapadnom dijelu Crnog mora, a koji su koristili tri polu-uronjive bespilotne brodice".

Ranije istog dana, obrambeni dužnosnici rekli su da su ukrajinske bespilotne letjelice neuspješno napale dva ruska patrolna broda, u istom području, dodajući da su brodovi nastavili svoje operacije.

06:55

Gerasimov u Zaporižju

Načelnik glavnog stožera ruske vojske Valerij Gerasimov posjetio je postrojbe koje se bore u regiji Zaporižja u Ukrajini, prema novinskoj agenciji Interfax.

Rečeno je da je Gerasimov pregledao zapovjedni centar i naglasio važnost preventivnih napada protiv ukrajinskih snaga.

05:27

Ruske vlasti: Osujećen još jedan napad dronovima na Moskvu

Rusko ministarstvo obrane objavilo je kako je tijekom ranog jutra u utorak osujećen još jedan napad dronovima kamikazama "terorističkog režima u Kijevu" na Moskvu.

Ruska protuzračna obrana oborila je sve dronove osim jednoga koji je pogodio 21. kat jednog od nebodera u Moskva Citiju, kompleksu poslovnih zgrada.

Moskovski gradonačelnik Sergej Sobjanin potvrdio je kako je pogođen isti neboder kao i prije nekoliko dana, ali kako nije bilo ozlijeđenih već je samo prouzročena materijalna šteta.

"Oštećeno je oko 150 kvadratnih metara fasade", objavio je Sobjanin.

05:27

Dronovima napadnuto središte Harkiva, uništena dva kata studentskog doma

Dužnosnici u drugom po veličini ukrajinskom gradu Harkivu objavili su kako su u utorak tijekom noći dronovima napadnuti naseljeni dijelovi grada te kako su uništena dva kata jednog studentskog doma.

Čelnik policije za harkivsku regiju Volodimir Timoško istaknuo je kako se radilo o dva zasebna udara, jednom na studentski dom, a drugom na samo središte grada, dok je gradonačelnik Harkiva Ihor Terehov u svojoj izjavi govorio o tri napada.

Srećom, studentski je dom bio prazan u trenutku udara, dok je u središtu grada jedna osoba ozlijeđena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 10:29