DARK WEB

Velika međunarodna akcija Europola: Uhićeno 288 osoba, zaplijenjen 51 milijun eura

"Europol je sve informacije prikupio na temelju vrijednih dokaza koje su ustupile njemačke vlasti", rekao je Europol
 Remko De Waal/Afp

Međunarodna akcija protiv ilegalne trgovine na dark webu završila se uhićenjem 288 ljudi i zapljenom oko 51 milijun eura u gotovini i u kriptovaluti, priopćio je u utorak Europol.

"Redarstvene snage su zaplijenile ilegalnu platformu (...) +Monopoly Market+ i uhitile 288 osumnjičenika umiješanih u kupnju i u prodaju droge na dark webu", navodi u priopćenju europska policijska agencija sa sjedištem u Den Haagu.

Uz to je zaplijenjeno 850 kg droge i 117 komada oružja, dodaje Europol koji je koordinirao međunarodnu operaciju pod nazivom SpecTor u kojoj je sudjelovalo devet zemalja.

Akcija je uslijedila nakon operacije njemačke policije u 2021. u kojoj je bila zaplijenjena kriminalna infrastruktura platforme.

"Europol je sve informacije prikupio na temelju vrijednih dokaza koje su ustupile njemačke vlasti", rekao je Europol.

Te su informacije "bile temelj za stotine nacionalnih istraga", dodaje agencija.

Uhićene su osobe diljem EU-a - 52 u Njemačkoj, deset u Nizozemskoj i pet u Francuskoj - ali također u Velikoj Britaniji (158), Sjedinjenim Državama (55) i jedna u Brazilu.

Među zaplijenjenom drogom bilo je 258 kg amfetamina, 43 kg kokaina, 43 kg MDMA-e i više od 10 kg LSD-a te tablete ecstasyja, dodaje isti izvor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. veljača 2024 18:36