POLICIJSKA AKCIJA

VELIKA MREŽA KRIVOTVORITELJA Zaplijenjeno pet strojeva za tiskanje lažnih eura

 Thinkstock

RIM - Talijanska financijska policija u četvrtak je u skladištu tvornice južno od Napulja zaplijenila pet sofisticiranih tiskarskih strojeva korištenih za izradu lažnog novca te snopove nedovršenih novčanica od 50 eura koje bi 'vrijedile' više od 50 milijuna eura.

Riječ je o jednoj od najvećih zapljena takve vrste zadnjih godina, objavila je policija u gradu Nocera Inferiore. Sud je izdao uhidbeni nalog za petoricom muškaraca osumnjičenih za tiskanje lažnih eura, a istraga se širi jer se vjeruje da je riječ o širokoj mreži.

Italija, a napose područje Napulja gdje cvjeta organizirani kriminal, središte je tiskanja lažnih eura.

Prije samo četiri mjeseca policija je uhitila muškarca iz Napulja sa 17 milijuna eura u lažnim novčanicama od 50 eura, a u prosincu je u kontejneru u napuljskoj luci pronašla i zaplijenila 556.000 lažnih kovanica eura iskovanih u Kini.

Prema talijanskoj policiji polovica svih lažnih eura što se nađu u zemljama eurozone otisnuto je u Napulju ili u toj regiji.

Otkriće više od milijun djelomice dovršenih novčanica od 50 eura u četvrtak više je od 331.000 lažnih novčanica u različitim apoenima koje je Europska središnja banka povukla u prvih šest mjeseci 2014.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 04:33