SKANDAL U ATLANTI

VELIKA PANIKA U AMERICI Tehničari u laboratoriju pobrkali epruvete s ebolom, virus uspio pobjeći?

Zagreb, 180214.Euroinspekt Croatiakontrola, tvrtka specijalizirana za kontrolu roba, ukljucujuci i laboratorijske analize.Na fotografiji: laboratorij.Foto: Boris Kovacev / CROPIX
 Boris Kovačev / CROPIX / BORIS KOVACEV

ATLANTA - Zbog laboratorijske greške u Centru za kontrolu i prevenciju bolesti u Atlanti nekoliko ljudi bilo je izloženo opasnosti od zaraze ebolom. Greška se dogodila u ponedjeljak kad su uzorci aktivnog virusa greškom zamjenjeni te umjesto onih neaktivnih uzoraka poslani u jedan od laboratorija, točnije, u laboratorij koji nije opremljen za situacije u kojima se rukuje aktivnim virusima zbog čega je nekoliko bilo izloženo virusu. Riječ je o tehničarima koji su prilikom primitka uzoraka nosili zaštitne kute i rukavice, ali nisu imali maske, piše New York Times.

Greška je otkrivena idući dan, a svi tehničari te zaposlenici koji su potencijalno bili izloženi virusu, bit će pod nadzorom 21 dan, koliko traje vrijeme inkubacije ovog virusa, kako bi se vidjelo hoće li pokazati znakove infekcije.

Ovo je već drugi incident u tom laboratoriju ove godine. Ranije u lipnju otkriveno je kako se opasni uzorci antraksa i gripe ne tretiraju po propisima, točnije, tad je čak 75 znastvenika iz Centra bilo u opasnosti od zaraze antraksom nakon što su uzorci poslani u laboratorij koji nije bio opremljen za rukovanje opasnim patogenima, piše New York Times.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 01:45