VRHUNAC ODNOSA

Velika pobjeda Kine u srcu EU-a: Sklopili savez s državom u kojoj se nalazi golema baza Huaweija!

Dok NATO važe svoje veze s drugim najvećim svjetskim gospodarstvom, oni su pronašli partnere na Starom kontinentu

Wang Xiaohong, Viktor Orban

 Profimedia, Afp/

Kina je ponudila potporu svojoj dugogodišnjoj strateškoj partnerici Mađarskoj u pitanjima javne sigurnosti. Ta je ponuda stigla tijekom sastanka s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom. Kina se nadala da će produbiti veze s Mađarskom u području provedbe zakona i sigurnosti. Te dvije zemlje obilježavaju 75. godišnjicu diplomatskih odnosa, piše Reuters.

Tijekom posjeta Budimpešti, kineski ministar javne sigurnosti Wang Xiaohong je rekao da se nada da će to biti ‘novi vrhunac bilateralnih odnosa‘ u područjima kao što su borba protiv terorizma i transnacionalnog kriminala.

Također bi bila obuhvaćena sigurnost i izgradnja kapaciteta za provođenje zakona u okviru inicijative Pojas i put, koja za cilj ima povezati Kinu sa svijetom putem trgovinskih i infrastrukturnih veza.

Wang se sastao i s mađarskim ministrom unutarnjih poslova Sandorom Pinterom i potpisao dokumente o provedbi zakona i sigurnosnoj suradnji, izvijestila je kineska agencija Xinhua u nedjelju.

Ovo kinesko jamstvo sigurnosti dolazi u trenutku kada Mađarska, ruska saveznica, radi na smanjenju svoje ovisnosti o zapadnim zemljama u prošlom desetljeću pod Orbanom, te se opire širenju NATO-a u Europi. Mađarska je jedina članica NATO saveza koja nije ratificirala zahtjev Švedske da se pridruži bloku.

Kina je bila kritična prema NATO-u, posebno nakon što je savez prošle godine priopćio da je Peking doveo u pitanje njihove interese, sigurnost i vrijednosti svojim ‘ambicijama i politikom prisile‘. Kineski državni mediji nazvali su NATO velikim izazovom globalnom miru i sigurnosti.

Sigurnosni pakt s Mađarskom diplomatska je pobjeda za Kinu u Europskoj uniji, dok NATO važe svoje veze s drugim najvećim svjetskim gospodarstvom zbog razlika u ljudskim pravima, trgovinskim neravnotežama i ruske invazije na Ukrajinu.

U nekoliko je prilika Mađarska stajala po strani ili se suprotstavljala stajalištima EU-a koja kritiziraju Kinu u pitanjima kao što su ljudska prava, te je pozdravljala kineska ulaganja unatoč pozivu članicama EU da usklade odnose s Kinom s onima u NATO savezu.

Mađarska je sjedište najveće logističke i proizvodne baze Huawei Technologies izvan Kine, unatoč upozorenjima Europske komisije da taj telekomunikacijski div predstavlja rizik za sigurnost Europske unije. Od 2016. je Huawei u partnerstvu s tvrtkom za umjetnu inteligenciju Yitu Technology sa sjedištem u Šangaju te rade na rješenjima za pametne gradove kako bi se poboljšala javna sigurnost i rad policije uz pomoć umjetne inteligencije i nadzora, piše Reuters.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 06:39