OPERACIJA RICO

VELIKA POLICIJSKA AKCIJA Uhićeno 110 ljudi: Varali starce pa se častili Aston Martinima, Rolexima...

Policija ima imena 850 potvrđenih žrtava prevaranata, ali procjenjuju kako stvarni broj žrtava doseže nekoliko tisuća. Neke su žrtve izvršile samoubojstvo zbog financijskih problema u kojima su se našli
 Getty Images

Britanska i španjolska policija uhitile su čak 110 kriminalaca koji su masovno godinama varali uglavnom starije osobe nagovarajući ih na ulaganje ušteđevine u lažne dionice.

Policija ima imena 850 potvrđenih žrtava prevaranata, ali procjenjuju kako stvarni broj žrtava doseže nekoliko tisuća.

Današnja uhićenja provedena su nakon dvogodišnje istrage u sklopu operacije nazvane Rico, a procjenjuje se kako je među uhićenima najmanje deset kriminalaca 'prvog reda'. Među njima je devet Britanaca, a jedna je osoba iz Južnoafričke Republike.

- Ovo je naša najvažnija istraga do sada. Usmjerena je na osobe za koje se smatra da su na vrhu mreže organiziranog kriminala koja je omogućavala ovakve prijevare diljem Europe i odgovorna je za milijune funti vrijedne prijevare – kazao je Steve Head, šef britanske policijske uprave za gospodarski kriminal.

Ukupno je 85 osoba uhićeno u Španjolskoj, gdje je sjedište većine ovakvih organizacija. Dvadeset ih je uhićeno u Velikoj Britaniji, dvoje u SAD-u, a četvero u Srbiji.

Policija navodi kako su izgubljeni iznosi u rasponu od dvije tisuće do čak 500 tisuća funti (18,6 tisuća do 4,65 milijuna kuna). Većina žrtava je starija od 40 godina, a velik dio ih je starije od 70. Prevaranti su ciljali mahom na osobe koje su 80-ih i 90-ih godina ulagali u dionice privatiziranih komunalnih poduzeća. Neke su žrtve, navodi policija, izvršile samoubojstvo zbog financijskih problema u kojima su se našli.

Prevaranti su koristili napadne prodajne tehnike i trikove kojima je cilj bio izazvati pouzdanje. Isplatili bi malu 'dividendu' kako bi uvjerili žrtvu u sigurnost ulaganja. Obećavali su povrat od deset do 20 posto godišnje, davali im vrhunski dizajnirane brošure s lažnim internetskim stranicama.

Predmet lažnog ulaganja nekad su bile dionice dobrostojećih pravih tvrki, nekad su nudili dionice tvrtki koje postoje ali nisu ni približno vrijedne koliko su tvrdili, a nekad jer riječ bila o drugim pravim ili izmišljenim vrijednosnim papirima ili fondovima.

(Na fotografiji: zaplijenjeni Aston Martin)

Jedna je gospođa u kasnim 70-im godinama uložila 23 tisuće funti u certifikate za emisiju ugljičnog dioksida da bi je potom nagovorili da 'uloži' još 140 tisuća funti u zlato. Sve je izgubila.

Prevaranti troše ukradenu imovinu na luksuzan život: u pretresima su nađeni Rolexi, Armani odijela, brzi automobili i raskošni stanovi.

Procjenjuje se da u ovakvim prijevarama Britanci godišnje izgube i do 200 milijuna funti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 13:49