PARTYGATE

Velika politička kriza na Otoku, sve više moćnih torijevaca poziva Johnsona na ostavku!

Zbog bijesa javnosti Johnsonova konzervativna stranka pala je na najniži rejting u desetljeću

Boris Johnson

 Jessica Taylor/AFP

Boris Johnson prkosi se pozivima za ostavku koji postaju sve glasniji nakon otkrića o zabavama koje su se održavale u uredu vlade tijekom lockdowna. Zbog bijesa javnosti o događanju na koje je bilo pozvano stotinu zastupnika 20. svibnja 2020., Johnsonova konzervativna stranka pala je na najniži rejting u desetljeću.

Johnson se ispričao javnosti u srijedu rekavši da je taj skup bio "radni događaj". U kratkom objašnjenju u srijedu rekao je da neće dalje komentirati dok Sue Gray, visoka službenica, ne završi svoju istragu o zabavama u Downing Streetu 10. Njegov je ured poručio da Johnson nije znao za e-mail Martina Reynoldsa, premijerova glavnog privatnog tajnika, u kojem je pozvao 100 djelatnika na "društveno distancirano piće" i potaknuo ih da "ponesu vlastitu cugu". Prema pisanju Sunday Timesa, premijer je nekoliko minuta nakon što je javnosti uputio službenu ispriku imao nešto drugačiji ton.

Smatrao je da nije učinio ništa loše te je kolegama rekao: "Ponekad preuzimamo zasluge za stvari koje ne zaslužujemo". U privatnosti, premijer je svjestan da je doveden u težak položaj, smatraju državni službenici. Sve se više govori o unutarstranačkom pokretanju glasanja o nepovjerenju za što se najviše zalažu torijevci iz Škotske. Čelnik škotskih laburista Douglas Ross rekao je da u Westminsteru i Holyroodu postoji "značajan nemir i zabrinutost" zbog premijera te ga mnogi više ne podržavaju. Protiv premijera ustali su neki od bitnih konzervativnih zastupnika.

Neodrživa pozicija

Među njima su Sir Roger Gale, najdugovječniji zastupnik torijevaca koji tvrdi da je "krajnja linija prijeđena", i William Wragg, viši član Odbora torijevskih zastupnika koji je rekao da je Johnsonova pozicija "neodrživa". Pozivi za ostavku stižu od oporbenih laburista i liberalnih demokrata.

U političkim krugovima počelo se šuškati o budućem nasljedniku premijera. Među kandidatima se spominju ministar financija Rishi Sunak i ministrica vanjskih poslova Liz Truss. Dio torijevaca vjeruje da će Johnson preživjeti i ovu aferu jer će za pokretanje glasanja o nepovjerenju biti potrebno odobrenje 54 konzervativna zastupnika. Oni koji stoje uz premijera na najvišim su ministarskim pozicijama.

"Vratimo se u pogon"

Priti Patel, ministrica unutarnjih poslova, u WhatsApp grupi stranke napisala je: "Ekipo, danas se premijer iskreno ispričao... vrijeme je da se vratimo u pogon i ispunimo prioritete naroda". Dominic Raab, zamjenik premijera, rekao je da su pregovori o nasljedstvu "glupi", dok je Jacob Rees-Mogg, čelnik Donjeg doma, izjavio da su ljudi koji pozivaju na ostavku "uvijek nesretni".

U međuvremenu je u javnost procurilo još detalja o tulumu iz svibnja. Okupljanju je prisustvovalo 30-ak ljudi. Carrie Symonds, premijerova zaručnica u to vrijeme, navodno je pila džin s Henryjem Newmanom, nekadašnjim višim savjetnikom tadašnjeg ministra kabineta Michaela Govea. Jedna od nazočnih osoba za Times je rekla da je Johnson "hodao uokolo i uveseljavao ljude".

Još preostaje vidjeti kakvo će izvješće o božićnim zabavama donijeti Sue Gray. Viša službenica kabineta osoba je koja se trenutačno najviše spominje u Ujedinjenom Kraljevstvu. Gray je preuzela dužnost istrage okupljanja u Downing Streetu tijekom lockdowna u prosincu 2021. nakon što je najviši državni službenik Simon Case odustao od te uloge.

On je povučen nakon što se pokazalo da se jedno okupljanje održalo u njegovu vlastitom uredu. Trenutačno su britanski mediji objavili informacije o šest okupljanja u aferi koju nazivaju Partygate. Za tu aferu ponajviše je zaslužan Dominic Cummings, bivši pomoćnik Borisa Johnsona, a sada njegov najveći kritičar.

Na svom je blogu potaknuo istragu o osobama koje su kršile lockdown na okupljanju 20. svibnja 2020. Anketa YouGova za The Times, provedena prije Johnsonove isprike, pokazuje kako šest od deset birača smatra da bi Johnson trebao podnijeti ostavku. Johnsove ocjene odobravanja na najnižoj su razini dosad, a torijevci zaostaju deset bodova za laburistima, što je najveći zaostatak od prosinca 2013. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:38