LETOVI JORDANSKIH AVIONA S PLESA

'VELIKA POŠILJKA STIGLA JE IZ HRVATSKE, A U TAJNU OPERACIJU BILA JE UMIJEŠANA I CIA' NY Times o oružju za Siriju

Ugledni New York Times još je jednom potvrdio informacije Jutarnjeg lista iz veljače
 AFP

ZAGREB - Uz pomoć CIA-e, arapske vlade i Turska jako su povećale svoju vojnu pomoć sirijskim oporbenim borcima posljednjih mjeseci, proširivši zračni most oružja i opreme za pobunu protiv sirijskog predsjednika Bashara al Assada, piše u ponedjeljak The New York Times navodeći da je velika nabava oružja došla iz Hrvatske.

Zabilježeno je više od 160 letova jordanskih, saudijskih i katarskih vojnih transportnih zrakoplova, piše list pozivajući se na podatke o zračnom prometu, intervjue s dužnosnicima u nekoliko zemalja i izjave pobunjeničkih zapovjednika. Oni su najviše slijetali u zračnu luku Esenboga nedaleko od Ankare, ali također i na druge turske i jordanske aerodrome.

"Iz ureda na tajnim lokacijama, američki obavještajci su pomagali arapskim vladama pri kupnji oružja, uključujući veliku nabavu iz Hrvatske, i povjeravali su pobunjeničkim zapovjednicima i skupinama da odrede tko treba dobiti oružje", navodi Times pozivajući se na američke dužnosnike koji su željeli ostati anonimni.

INFOGRAFIKA NY TIMESA O LETOVIMA IZ HRVATSKE

VIDEO: JUTARNJI OTKRIVA U 4 mjeseca za Siriju sa zagrebačkog aerodroma Pleso otišlo 75 aviona sa 3000 tona oružja!

Dodaje da je CIA odbila komentirati te pošiljke i svoju ulogu u njima.

Hugh Griffiths sa stockholmskog Međunarodnog instituta za mirovna istraživanja, koji prati nedopuštene transfere oružja, rekao je za novine da je na taj način prevezeno oko 3.500 tona vojne opreme.

"Intenzitet i učestalost tih letova ukazuju na dobro planiranu i koordiniranu tajnu vojnu logističku operaciju", ustvrdio je.

Mada pobunjenički zapovjednici i podaci upućujuda su Katar i Saudijska Arabija slali oporbi vojni materijal preko Turske još početkom odnosno krajem 2012. velika prepreka je uklonjena krajem prošle jeseni nakon što je turska vlada pristala da se ubrzaju zračne dostave, navodi list dužnosnike.

"Istodobno oružje i opremu kupovala je Saudijska Arabija u Hrvatskoj i prebacivala ga u Jordan jordanskim teretnim zrakoplovima za pobunjenike u južnoj Siriji kao i za prebacivanje u Tursku za pobunjeničke skupine koje djeluju od tamo", piše Times pozivajući se na izjave nekoliko dužnosnika.

Hrvatska i Jordan demantirali su bilo kakvu ulogu u opskrbi sirijskih pobunjenika oružjem.

Hrvatska je povukla svoje vojnike s Golanske visoravni iz sigurnosnih razloga navodeći kao razlog ranije pisanje The New York Timesa o tome da je Saudijska Arabija kupila pješačko naoružanje u Hrvatskoj koje je završilo u rukama sirijskih pobunjenika rekavši da napisi dovode vojnike u opasnost. Svi hrvatski vojnici koji su se nalazili u mirovnoj operaciji UN-a na Golanskoj visoravni, njih 97, vratili su se u Hrvatsku 18. ožujka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 05:44