OPASNO DRUŠTVO

Velika potraga za aristokratkinjom i njezinom bebom, nadzorne kamere je uhvatile u društvu silovatelja

Par je živio izoliranim životom otkako su se upoznali, a tadašnja studentica drame prekinula je veze s prijateljima i obitelji

Mark Gordon i Constance Marten

 MET Police

Constance Marten (35) nestala je sa svojim tek rođenim djetetom i partnerom Markom Gordonom (48) koji je registrirani seksualni prijestupnik. Mark je 1989., u dobi od samo 14 godina, susjedu silovao naoružan vrtnim škarama, nakon čega je osuđen na 20 godina zatvora, prenosi Daily Mail.

Gordon je rođen u Birminghamu, ali se 1989. s majkom, sestrama i polubraćom preselio u SAD. U travnju te godine, naoružao se vrtnim škarama i kuhinjskim nožem, oteo susjedu na četiri i pol sata te ju silovao. U susjednoj sobi je u trenutku napada spavalo dvoje male djece, prema sudskim spisima.

image

Mark Gordon

Florida Department Of Law Enforcement/Backgrid/Backgrid Usa/Profimedia/Florida Department Of Law Enforcement/backgrid/backgrid Usa/profimedia

Gordon je provalio kroz prozor ženine kupaonice, a par njenih čarapa iskoristio je kao improviziranu masku za prikrivane lica. Nakon što je susreo svoju žrtvu, naredio joj je da se vrati u spavaću sobu i zahtijevao da se skine pa ju je seksualno napastovao. Optužen je za oružanu otmicu, oružano seksualno nasilje i provalu sa smrtonosnim oružjem.

Suđeno mu je kao odrasloj osobi i osuđen je na 20 godina zatvora nakon šest tjedana provedenih u bijegu. Dok je bio u bijegu, počinio je još jedan nasilan oružani napad. Provalio je u kuću i udario čovjeka lopatom po glavi, a onda je praznih ruku pobjegao ostavivši žrtvu teško ozlijeđenu. Policija ga je Gordona uhvatila mjesec dana kasnije kad je priznao oba napada.

Njegova majka Sylvia (83) tvrdila je da se par nedavno tajno vjenčao nakon što je Marten zatrudnjela. - Jako sam zabrinuta. Volim svog sina. On je dobar čovjek pa ne znam o čemu se radi. Jako sam zabrinuta za oboje, nadam se da ih nije nitko oteo, rekla je Sylvia.

image

Mark Gordon i Constance Marten

MET Police

Noisette Tahoun, Martenina prijateljica, uputila je emotivni apel Marten da stupi u kontakt sa svojim voljenima. Rekla je da se Marten počela distancirati od svih i prestala odgovarati na poruke kad je 2016. upoznala Gordona.

- Činila se dobro kad sam je posjetila u Ujedinjenom Kraljevstvu, a onda bi mi poslala poruku govoreći da moramo nadoknaditi propušteno vrijeme. Constance je veličanstvena osoba, vrlo ljubazna, zabavna i spontana. Stvarno želim znati bilo što o njoj i kako je, rekla je za The Mirror.

Filmski producent Napier Marten zamolio je svoju nestalu kćer Constance da odvede sebe i dijete na sigurno.

- Draga Constance, učinit ću sve za povratak tebe i djeteta kući. Zabrinuti smo za tvoju dobrobit i dobrobit bebe, želim da znaš da si jako voljena bez obzira na okolnosti, napisao je otac.

Marten se već dva tjedna vodi kao nestala. Jučer je metropolitanska policija, koja vodi potragu za pronalaskom para i novorođenčeta, rekla da kod sebe imaju značaju količinu novca koji im omogućuje da žive izvan sustava. Sa sobom nemaju prtljage jer im je većina stvari izgorjela u požar, a taksije plaćaju gotovinom.

image

Mark Gordon i Constance Marten

Greater Manchester Police

Policija je zabrinuta jer novorođenče, kao ni Marten, nisu primili liječničku pomoć od rođenja. Pretpostavlja se da je par živio izoliranim životom otkako su se upoznali 2016. godine u Londonu, a tadašnja studentica drame Marten prekinula je veze s prijateljima i obitelji. Ne zna se kako su se točno upoznali, ali vjeruje se da je Gordon živio i radio u blizini.

Prošlog rujna počeli su se seliti po zemlji, a živjeli su u unajmljenim Airbnb smještajima. 5. siječnja automobil im se pokvario i zapalio, par je uzeo taksi do Liverpoola, a zatim su otišli u Essex. Svaki put kad se Marten i Gordon vide na kamerama, pokrivaju svoja lica ili gledaju u stranu, a bebu drže pokrivenom. Znaju kako izbjeći da budu viđeni što otežava potragu za njima.

Policija vjeruje da bi mogli biti bilo gdje u Ujedinjenom Kraljevstvu i apelira na javnost da iznese sve informacije koje bi mogle pomoći u njihovu pronalasku. Oko 200 policajaca koji rade na slučaju pregledali su više od 200 sati snimaka otkad su zadnji put viđeni 7. siječnja.

Constance Marten potječe iz aristokratske obitelji koja je povezana s kraljevskom obitelji, a s 21 godinom predstavljena je kao djevojka mjeseca u časopisu Tatler. Njeno obiteljsko imanje u Dorsetu, vrijedno 100 milijuna funti, uključivalo je vilu, četiri seoske kuće, kriket klub i jezero, dok se vjenčanje njenog brata s dizajnericom nakita našlo na stranicama Voguea.

Poznata je pod nadimkom Toots, a pohađala je privatnu školu St Mary‘s u Shaftesburyju, studirala arapski i bliskoistočni studij na Sveučilištu u Leedsu te se potom školovala za novinarku i fotografkinju. Unuka je Tobyja Martena, zapovjednika Kraljevske mornarice i konjanika Georgea VI. i njegove supruge Mary Anne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 22:33