UHIĆEN RIBAR

Velika potraga za novinarom i znanstvenikom u Amazoni: Na potopljenom drvetu pronađen ruksak

Pronađeni osobni predmeti stručnjaka za autohtono stanovništvo i novinara koji su nestali u Amazoniji

Pereira i Phillips posljednji su put viđeni kod ulaza u teritorij na kojem živi autohtono stanovništvo Amazonije

 JOAO LAET/AFP

Brazilska je policija u nedjelju navečer rekla da su tragači pronašli naprtnjaču, prijenosno računalo i druge predmete koji su pripadali stručnjaku za autohtono stanovništvo Brunu Pereiri (41) i britanskom novinaru Domu Phillipsu (57) koji su prije tjedan dana nestali u zabačenom dijelu Amazonije, piše The Associated Press.

Phillipsova naprtnjača pronađena je u nedjelju popodne nedaleko od doline Javari, teritorija na kojem živi autohtono stanovništvo Amazonije. Naprtnjača je bila svezana za djelomično potopljeno drvo. Nekoliko sati nakon što je pronađena naprtnjača, tragači su locirali još predmeta koji su pripadali Pereiri i Phillipsu, uključujući i Pererinu zdravstvenu iskaznicu te odjeću.

image
JOAO LAET/AFP
image
JOAO LAET/AFP

Cerada broda koji su njih dvojica koristili pronađena je subotu navečer. Volonteri iz jedne grupe autohtonog stanovništva Amazonije pronašli su još i kratke hlače te žlicu.

Policija je u subotu rekla da je pronašla tragove krvi u brodici jednog uhićenog ribara i organsku tvar naočigled ljudskog podrijetla. Oba se materijala trenutno istražuju. Uhićeni ribar za sada je jedina sumnjiva osoba koja se povezuje sa spomenutim slučajem nestanka Pererire i Phillipsa.

image
JOAO LAET/AFP
image
JOAO LAET/AFP

Pereira i Phillips posljednji su put viđeni kod ulaza u teritorij na kojem živi autohtono stanovništvo Amazonije, a koje se nalazi blizu granice Brazila i Perua te Kolumbije. Brodom su plovili na rijeci Itaquai prema mjestu Atalaia do Norte, no u njega nikada nisu stigli.

Ribari, krivolovci i djelatnici vladinih agencija znali su se sukobljavati na tom teritoriju. Nasilje je eskaliralo jer se krijumčari droge bore za kontrolu nad rijekama koje koriste za prijevoz droge.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:05